Hoppa till huvudinnehåll

Friluftsteatern i Harparskog rivs – en del av materialet får nytt liv

En grävmaskin river en läktare.
En del av scenen och läktaren återanvänds. Största delen krossas till flis. En grävmaskin river en läktare. Bild: Kaia Paukku / Yle Raseborg,grävmaskiner,rivning,Västnyland,harparskog

Harparskog Arena i Raseborg är snart ett minne blott. Läktaren och scenen tog cirka ett år att planera och bygga. Nu rivs den på några dagar.

På måndag förmiddag (30.10) har ungefär en tredjedel av läktaren rivits. I grävmaskinen sitter företagaren Magnus Selenius och rattar en sorteringsgrip som plockar läktaren i små bitar.

- Det grövre virket kommer jag sortera ut, jag försöker återvända det. Det andra ska krossas till flis för energi, berättar Selenius.

En man i arbetskläder står vid en grävmaskin.
Magnus Selenius säger att det är sällan han river så nybyggda saker såsom utomhusteatern i Harparskog. En man i arbetskläder står vid en grävmaskin. Bild: Kaia Paukku / Yle Raseborg,grävmaskiner,rivning,Västnyland,magnus selenius

Läktaren byggdes enkom för teatersatsningen Okänd soldat i Harparskog. Under de 25 föreställningarna i somras satt 14 000 personer på läktaren.

Fullsatt läktare på premiären av Okänd soldat i HarparskogEn hög med bräder ligger bredvid en grävmaskin. I bakgrunden syns en läktare som håller på att rivas.
I somras satt över 14 000 teaterbesökare på läktaren. Nu rivs den i bitar. Bild: Yle/Anna Björkqvist, Malin Valtonen / Yle

Nu har läktaren och scenen spelat ut sin roll och därför rivs teatern bara ett halvår efter att den byggdes. Selenius uppskattar att arbetet ska vara klart på onsdag (1.11).

Lever vidare på andra teatrar i Västnyland

Läktarens bänkar har redan plockats bort. De ska få nytt liv på en utomhusteater i Sammatti, berättar projektets producent Kerstin Karlberg.

Också bufféborden och bänkarna återanvänds. De har sålts till Raseborgs sommarteater. Sålda är också alla containrar och pansarvagnstältet.

Åskådare dricker kaffe och äter munk under pausen av Okänd soldat.
Vid de här borden och på de här bänkarna kommer publiken på Raseborgs sommarteater att dricka kaffe. Åskådare dricker kaffe och äter munk under pausen av Okänd soldat. Bild: Yle / Eva Lamppu okänd soldat i harparskog

- Vi har försökt och lyckats med att få våra saker att gå vidare till andra teatrar, konstaterar Karlberg.

15 kilometer virke

Teatern består av hela 15 000 meter virke. Den planerades i ungefär ett halvt år och byggandet tog fem månader. Avvecklingen av projektet har varit en märklig process för Karlberg.

- Det kändes underligt att efter en sommar riva allt som vi byggt upp.

En hög med bräder med spik i ligger framför en läktare som håller på att rivas.
Totalt 15 000 meter virke har använts till att bygga läktaren och scenen i Harparskog. En hög med bräder med spik i ligger framför en läktare som håller på att rivas. Bild: Kaia Paukku / Yle Raseborg,rivning,Västnyland,Bräda,Virke,plankor

Med facit på hand hade det inte ha varit billigare att hyra en läktare i stället för att bygga en helt ny, säger Karlberg. Det har kommit in pengar när föreningen kunnat sälja det som byggts.

Kerstin Karlberg sitter vid ett köksbord. I bakgrunden syns ett vardagsrum.
Det känns vemodigt för Kerstin Karlberg att projektet Okänd soldat i Harparskog snart är över. Kerstin Karlberg sitter vid ett köksbord. I bakgrunden syns ett vardagsrum. Bild: Kaia Paukku / Yle Västnyland,okänd soldat i harparskog

- Dessutom skulle vi aldrig ha kunnat hyra en läktare som skulle ha passat så bra in i terrängen som en hemmabyggd läktare gjorde.

Projektet blir bok och kanske film

Projektet Okänd soldat i Harparskog lever ännu vidare i ett halvår.

Det blir snart aktuellt att släppa ett bildverk med 300 foton som visar projektets olika stadier. Bildverket på 150 sidor släpps den 1 december.

Ett bildverk med texten "Okänd soldat i Harparskog" på pärmen.
Bildverket om Okänd soldat i Harparskog är skriven på både svenska och finska. Ett bildverk med texten "Okänd soldat i Harparskog" på pärmen. Bild: Okänd soldat i Harparskog Västnyland,böcker,Raseborg,bildverk,harparskog

Det finns också en chans att den svenska föreställningen släpps på dvd.

Som bäst jobbar ett företag med att sammanställa och redigera filmen. Sedan måste textägarna ge lov att föreställningen ges ut på dvd.

- Jag tror nog att det är ganska goda chanser att vi får lov, säger Kerstin Karlberg.