Hoppa till huvudinnehåll

Frosttröskning och snö i tröskan – exceptionellt år för jordbrukare

Liggsäd på Söderfjärden.
Liggsäd på Söderfjärden. Bild: Christian Nylund åkerbruk,havre,liggsäd

Spannmålsskörden i sydvästra Finland är i år nöjaktig, både vad gäller kvalitet och mängd. Det visar preliminära siffror från Finska Hushållningssällskapet (FHS) och från Raisio-koncernen.

– Fastän skörden innan de stora regnen var nöjaktig, så blev torkningskostnaderna mer än dubbelt så stora jämfört med ett normalt år, säger växtodlingsrådgivare Anders Abrahamsson vid FHS.

I Åboland har jordbrukarna ändå kommit lindrigare undan. I Österbotten och i Västnyland drabbades spannmålsskörden närapå en katastrof. Där har torkningskostnaderna mångdubblats.

Sådde i snöyra och tröskade i minusgrader

Senast det var så här dåligt var år 1987.

– Det här har varit ett så exceptionellt, extraordinärt år för jordbrukare att vi hoppas vi inte behöver uppleva ett sådant här på 30 år igen. Vi sådde i snöyra och tröskade i minusgrader, säger växtodlingsrådgivare Anders Abrahamsson vid FHS.

Den svala sommaren och den regniga hösten gjorde förhållandena mycket krävande.

Anders Abrahamsson med en låda blomkål.
Arkivbild: Anders Abrahamsson Anders Abrahamsson med en låda blomkål. Bild: Yle/Monica Forssell anders abrahamsson,blomkål,jordbrukare

I sydväst uppskattar man att hälften av skörden blev bra, medan resten blev foder. De slutliga siffrorna klarnar först senare.

"Jag har till och med själv skördat djupfrysta bönor"

Då regnen gjorde marken alltför blöt, så begav sig en del jordbrukare ut tidigt på morgonen för att skörda medan växterna var frusna. Det var enda knepet man hade för att kunna skörda.

– Till och med här i sydväst har man frosttröskat. Jag har själv skördat djupfrysta bönor i år på Kimitoön, då det fanns risk för mera regn.

Det kalla vädret överraskade många jordbrukare. Abrahamsson hänvisar till Janne Autios bild av skördetröskan där maskineriet fyllts med snö.

– Då kan nog den som sitter i skördetröskan hålla sig för skratt.

Snö och is i tröskmaskineriet på en skördetröska.
Snö och is i tröskmaskineriet på en skördetröska. Snö och is i tröskmaskineriet på en skördetröska. Bild: Janne Autio Skördetröska,spannmålsskörd,spannmål,frost

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland