Hoppa till huvudinnehåll

Hård trafik vid Finno skola oroar föräldrar - vill att staden förbättrar trafikskyltningen

finländarvägen - man får inte parkera framför Finno skolas infart.
Det är förbjudet att parkera framför infarten till Finno skola. finländarvägen - man får inte parkera framför Finno skolas infart. Bild: Yle/Helena von Alfthan

Trafiksoppan vid Finno skola i Esbo har gjort flera föräldrar oroliga. Barn springer över vägen där det inte finns något övergångsställe och bilar parkerar framför infarten. Staden har paner på ett nytt övergångsställe, men det tar sin tid.

Finno skola ligger vid den smala Finländarvägen i Finno, Esbo. På andra sidan gatan har under de senaste åren öppnat en stor sportaffär och ett gym.

- När jag varit med om att övervaka trafiken under den första skolveckan så märkte jag att där finns ingen ordning i hur bilarna kör. Man lämnar av barnen mitt på vägen och de som inte lämnar av barn till skolan vet inte att se upp för att det är en skolväg, säger Veronica Dalenius som är ordförande för föräldraföreningen vid Finno skola.

Veronica Dalenius är ordförande för föräldraföreningen vid Finno skola.
Veronica Dalenius är ordförande för föräldraföreningen vid Finno skola. Veronica Dalenius är ordförande för föräldraföreningen vid Finno skola. Bild: Yle/Helena von Alfthan Veronica Dalenius

Det finns bara ett övergångsställe nära skolan, Dalenius har sett att många inte ids gå dit.

- Barnen går över vägen på ställen där det inte finns ett övergångsställe, säger Dalenius och konstaterar att det är farligt.

Föräldrar har varit i kontakt med staden och påtalat att övergångsstället kunde få blinkande lampor som skulle varna när barn korsar vägen.

15 minuters parkering vid Finländarvägen nära Finno skola
15 minuters parkering vid Finländarvägen. 15 minuters parkering vid Finländarvägen nära Finno skola Bild: Yle/Helena von Alfthan parkeringsplatser,Finno,finno skola

Andra förslag som kommit från föräldrahåll är att varningstriangeln för skolområdet kunde placeras på ett bättre ställe och att det skulle finnas en skylt som förbjuder u-svängar.

På Esbo stad säger områdeschef Emilia Lehikoinen att det finns planer på att bygga ett nytt övergångsställe på Finländarvägen.

- Ett nytt upphöjt övergångsställe finns i planeringen. Det betyder att det tidigast nästa år på våren eller sommaren kan byggas. Oftast när det byggs ett nytt övergångsställe så innebär det också förändringar i trafikarrangemangen, säger Lehikoinen från stadsteknikcentralen på Esbo stad.

Blinkande ljus vid övergångsställen har varit ett försök från stadens sida. Nya byggs inte förrän försöket har utvärderats.

Finno skola i Esbo, skolan har en rund träfasad.
Finno skola. Finno skola i Esbo, skolan har en rund träfasad. Bild: Yle/Helena von Alfthan Finno,finno skola

Speciellt för Finno skola är att många barn kommer med taxi till skolan, eftersom de svenskspråkiga barn som behöver extra stöd i undervisningen går här i skola.

Föräldraföreningen i Finno skola har gjort en video som visar hur föräldrarna ska köra vid skolan.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen