Hoppa till huvudinnehåll

Industrifackets styrelse godkände avtalet med Teknologiindustrin

Industriarbetare
Industriarbetare Bild: Mostphotos svetsare,industri,arbete,metallarbeten,metallindustri,metaller,jobb

Styrelsen för Industrifacket, dit Metall numera hör, har godkänt höstens första avtal på arbetsmarknaden. Det ger metallarbetarna ett lönelyft på 3,2 procent på två år.

Metallarbetarna kan i fortsättningen byta ålderstillägg och semesterpenning mot lediga dagar, som räknas som arbetsdagar.

Kollektivavtalet möjliggör också för första gången att de extra lediga dagarna, de så kallade Pekkasdagarna, är arbetsdagar. Det förutsätter att huvudförtroendemannen och den metallarbetare som det berör godkänner arrangemanget.

Elektrikerna går i strejk

Avtalet, som berör omkring 100 000 arbetstagare, är uppgjort så att lönerna stiger med 3,2 procent på två år. I första hand ska företagen och de respektive fackförbunden försöka komma överens om lönepåslagen lokalt.

Industrifackets fullmäktige ska ännu säga sitt om uppgörelsen.

Elektrikerna är inte nöjda med avtalet. Elektrikerförbundet vill, precis som hittills, ha ett eget avtal.

Förhandlingarna mellan Elektrikerförbundet och Teknologiindustrin bröt samman på måndagskvällen och elektrikerna kommer att inleda en strejk onsdagen den första november.

Läs mera:

Nytt avtal för Teknologiindustrin - lönerna stiger med 3 procent

Anställda inom teknologiindustrin kan räkna med lönepåslag på 3,2 procent under de följande två åren. Industrifacket och Teknologiindustrin enades om ett nytt kollektivavtal på måndagen. Elektrikerförbundet är inte nöjt med avtalet och inleder strejk på onsdag.