Hoppa till huvudinnehåll

Konsttjuv slog till i Kyrkslätt: "Kunde ha gett tavlan gratis om någon nu är så förälskad i den"

Raija Sundström i Porkala salen
Raija Sundström och ett tomt område i utställningen. Raija Sundström i Porkala salen Bild: YLE / Mathias Gustafsson konst,stulen konst

Någon gång under fredagen slog en konsttjuv till i Kyrkslätt. Tjuven har plockat ner en tavla från den lokala konstnären Raija Sundströms utställning i Porkalasalen och burit iväg med den.

- Jag fick ett lite tråkigt samtal här från bibliotekets vaktmästare på fredagen. Någon har stulit ett av mina konstverk och jag undrar nog vad syftet här riktigt har varit, berättar Sundström.

Raija Sundström ställer ut sina konstverk i Porkalasalen i anslutning till huvudbiblioteket i Kyrkslätt.

Ingången till Porkala salen
Porkalasalen i Kyrkslätt har råkat ut för tjuvar. Ingången till Porkala salen Bild: YLE / Mathias Gustafsson konstutställningar,utställning

"Kunde ha donerat verket"

- Alltså jag kunde ju gärna ha gett tavlan gratis om någon nu är så förälskad i den, men jag är lite rädd för att det är fråga om illdåd, säger hon.

Konstverket föreställer en fågel som sitter på en bur och bär måtten 50 X 70 centimeter.

Tavlan heter Let In.

Raija Sundströms tavla Let me in
Det stulna konstverket Let In. Raija Sundströms tavla Let me in Bild: YLE / Mathias Gustafsson konst,tavla

Polisen får utreda fallet

Under de trettio åren biblioteksdirektör Margareta Kull-Poutanen har jobbat inom biblioteksväsendet har en handfull konststölder av det här slaget uppdagats.

- Det fungerar som så att det bolag som har installerat kameraövervakningen kommer hit och tar fram ett videoband som sedan sparas på en minnessticka. Den för vi sedan till polisen som får ta hand om utredningen, berättar biblioteksdirektör Kull-Poutanen.

Raija Sundströms konst
Porkalasalen bjuder på 12 utställningar om året. Raija Sundströms konst Bild: YLE / Mathias Gustafsson konstutställningar,konstutställning

Konstnären måste själv skaffa försäkring

Biblioteket har ingen försäkring som täcker stölder i Porkalasalen.

- Men vi uppmanar alltid konstnärerna som ställer ut här att själva låta försäkra sina verk, säger Margareta Kull-Poutanen.

Kyrkslättkonstnären Raija Sundström är väl medveten om uppmaningen.

- Jo, jag vet att det skulle vara bra, men nu tog jag nog ingen försäkring, säger hon.