Hoppa till huvudinnehåll

Kvarnbackens skola i Borgå måste renoveras på nytt: "Staden tog en medveten risk"

Kvarnbackens skola i Borgå utifrån
Kvarnbackens skola i Borgå måste renoveras igen. Kvarnbackens skola i Borgå utifrån Bild: Yle/ Carmela Walder skolor (läroinrättningar),skolbyggnader,Borgå,kvarnbackens skola i borgå

Inneluftsproblemen i Kvarnbackens skola i Borgå kom tillbaka bara något år efter att skolans förra renovering blev klar 2012. Ett billigt anbud gjorde att staden tog en risk och renoverade.

Borgå har reserverat två miljoner euro i nästa års budget för renoveringen av skolan. Den startar troligen under våren.

Vissa lärare och elever får symptom av att vistas i källaren. Där finns bland annat skolans matsal, musiksal och klassrummet för textilslöjd.

Lena Törnqvist jobbar som lärare i textilslöjd. Hon hör inte till dem som har mått sämst i skolan, men säger att också hon har börjat känna av att allting inte står rätt till.

- Förra terminen var jag hemskt trött hela tiden och den här hösten har jag börjat tappa rösten.

Efter en lektion känns luften i klassrummet tung att andas.

Teknisk slöjd i Kvarnbackens skola
Luften är ofta dålig i klassrummet för textilslöjd. Teknisk slöjd i Kvarnbackens skola Bild: Yle/ Carmela Walder skolor (läroinrättningar),skolbyggnader,Borgå,undervisning,tekniskt arbete,kvarnbackens skola i borgå

"En tung känsla att konstatera att det inte blev bra"

Förutom textillärare är Lena Törnqvist också förtroendeman för klasslärarna i årskurs ett till sex i Borgå.

Hon säger att lärarkollegerna å ena sidan är frustrerade över att skolan ska renoveras igen, å andra sidan lättade över att deras symptom äntligen tas på allvar.

Lena Törnqvist, lärare vid Kvarnbackens skola
Lena Törnqvist är förtroendeman för klasslärarna i årskurs ett till sex i Borgå. Lena Törnqvist, lärare vid Kvarnbackens skola Bild: Yle/ Carmela Walder skolor (läroinrättningar),skolbyggnader,Borgå,tekniskt arbete,lena törnqvist

Då lärare åter började få symptom, bara ett par år efter renoveringen 2012 kändes situationen tung.

- Det var en tung känsla att konstatera att det inte blev bra.

Många hade redan från början en gnagande rädsla i bakhuvudet att renoveringen kanske inte skulle lyckas. Att den rädslan besannades var ingen trevlig känsla.

Mycket sjukfrånvaron och många som har sagt upp sig

Vikariepusslet var också varit svårt att lägga, säger Lena Törnqvist som ansvarar för att anställa vikarier till skolan.

Inneluftsproblemen i skolan har lett till att många i personalen har tvingats sjukskriva sig för längre eller kortare perioder.

En del anställda som har blivit sjuka av att vistas i skolan har bytt arbetsplats. Personalen har bytts ut i snabb takt.

Staden visste att saker kan behöva göras om

Lokalitetsdirektör Börje Boström medger nu att Borgå tog en medveten risk då Kvarnbackens skola renoverades 2012.

Om renoveringen hade blivit dyr skulle Lokalitetscentralen enligt Boström ha föreslagit att skolan rivs, men staden fick in ett billigt anbud.

- Vi tog risken att börja renovera med vetskapen att det kan finnas saker som vi måste göra om.

Börje Boström
Att Kvarnbackens skolas förra renovering inte lyckades är enligt lokalitetsdirektör Börje Boström en kombination av planeringsmissar och fel under byggnadstiden. Börje Boström Bild: Yle/Fredrika Sundén tjänstemän (offentligt anställda),borgås lokalitetsdirektör

Lokalitetsdirektör Boström litar på att staden lyckas råda bot på inomhusluftsproblemen i skolan den här gången. Enligt honom har staden nu anlitat landets bästa experter.

- Om vi inte skulle tro att det lyckas skulle vi inte renovera. Jobbet kommer trots allt att kosta två miljoner.

Lärare upprörda över brister i informationsgången

Lena Törnqvist som är förtroendeman för klasslärarna säger bristen på information har upprört personalen under årens gång. Lärarna har ofta fått läsa och höra via olika medier om vad som är på gång.

Lokalitetsdirektör Börje Boström medger att det har funnits problem med informationsgången, men säger att de här problemen snart ska åtgärdas.

Lokalitetsledningen ska anställa mera personal, bland annat en informatör.

Bland personalen finns också ett utbrett missnöje över att ingen har velat ta ansvar för det som har gått fel under årens gång, men Boström ser ingen nytta i att undersöka vad som gick fel.

- Det hjälper inte någon mer i det här skedet. Nu är vi här och vi får fortsätta härifrån framåt.

Elever och lärare tvingas länge bli kvar i dåliga lokaler

Kvarnbackens skola är bara ett exempel på skolor med inomhusluftsproblem i Borgå. Lena Törnqvist berättar att hon under sin tid som lärare i staden har tömt åtta klassrum i olika skolor med inomhusluftsproblem.

Törnqvist är kritisk till att lärare och elever länge tvingas jobba i lokaler där undersökningar visar att det finns problem. Hon lyfter upp bland annat Näse skola som till slut måste rivas.

Näse skola utifrån.
I Näse skola fanns det länge problem med inomhusluften. Nu är skolan riven. Arkivbild Näse skola utifrån. Bild: Yle / Mikaela Clausén näse skola på vintern

Hon är orolig för att undervisningen fortsätter i Kvarnbackens skola till våren oberoende av vad slutrapporten kommer fram till. Slutrapporten är ännu inte klar så ingen vet ännu hur stora problemen egentligen är.

- Det borde gå att fatta beslut snabbare också om jag förstår problemet med att man inte får tag i baracker direkt.

Lokalitetsdirektören ser det som beklagligt att elever och lärare måste bli kvar i Kvarnbackens skola i ett halvt år till, men det är enligt honom inte realistiskt att komma i gång med renoveringen tidigare.

- Vi måste ha entreprenörer och organisera bygget helt och hållet. Det tar tyvärr tid.

Borgå vill råda bot på inneluftsproblemen

Lokalitetsdirektör Börje Boström och lärarfackets Lena Törnqvist delar glädjen över att Borgå nu har tagit inneluftsproblemen på allvar.

Staden har reserverat 100 miljoner fram till 2020 för att få bukt med inneluftsproblemen i stadens skolor och daghem.

- Det är bra att man inser att det behövs pengar. Det räcker inte med att lappa lite här och där, säger Törnqvist.

Kvarnbackens skola i Borgå utifrån
Kvarnbackens skola är bara en av många skolor så måste renoveras på grund av dålig inomhusluft. Kvarnbackens skola i Borgå utifrån Bild: Yle/ Carmela Walder skolor (läroinrättningar),skolbyggnader,Borgå,kvarnbackens skola i borgå

Enligt lokalitetsdirektören är det unikt i Finland att någon kommun satsar på här mycket på att få problemen ur världen.

- Om ett par år torde problemen med inneluften vara betydligt mindre än de är nu, säger Boström hoppfullt.

Läs mera:

Larm om sjuka skolor: Lärarnas hälsa sviktar - FSL kräver friska skolbyggnader

Nästan 40 procent av lärarnas och rektorernas hälsa har försämrats på grund av problem med inomhusluften det senaste året, visar en omfattande undersökning. Hus som byggts under åren 1960-1980 har orsakat de värsta hälsoproblemen.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland