Hoppa till huvudinnehåll

Mikaela Sonck ny producent för Svenska Yles barnredaktion

Porträtt av Mikaela Sonck, hav i bakgrunden.
Mikaela Sonck, hemma från Ekenäs, jobbar som bäst på SVT. Porträtt av Mikaela Sonck, hav i bakgrunden. Bild: Jannica Luoto Mikaela Sonck,producenter,Svenska Yle,Yle,SVT

Svenska Yle har valt ny ansvarig producent för Barn och ny innehållsproducent för småbarnsinnehållet. Till ansvarig producent valdes Mikaela Sonck. Janne Lindberg blir innehållsproducent.

Den ansvariga producenten på Barn ansvarar för allt innehåll som Svenska Yle gör för både små och stora barn och leder Svenska Yles barnredaktion. Innehållsproducenten ansvarar för småbarnsgruppen och utvecklar innehållet för de yngsta, inom ramen för BUU-innehållet.

“Kunskapen om målgruppen och förståelsen för den digitala utvecklingen var två viktiga kriterier i rekryteringen för båda jobben. De är båda strategiskt viktiga jobb på Svenska Yle och vi fick in glädjande många bra ansökningar”, säger Anna Forth som är chef för innehåll och journalistik på Svenska Yle.

Sonck börjar sitt arbete i januari 2018 och och Lindberg i november 2017.

Innehållet ska finnas där barnen håller till

Filosofie magister Mikaela Sonck, 42, jobbar för tillfället med programinköp för barnkanalen på Sveriges Television i Stockholm. Hon har jobbat som programledare, manusförfattare och innehållsproducent för olika barnproduktioner på Svenska Yle, SVT och svenska TV3. Hon var också med och startade streamingtjänsten Viaplay i Stockholm.

”Eftersom webben idag är den primära medieplattformen för barn- och unga behöver vi ännu bättre anpassa vårt programutbud så det fungerar där barnen håller till. Barnen ska kunna vara delaktiga i vårt innehåll genom appar och spel, och det ska vara lätt att hitta sina favoritprogram online, oberoende av om det är innehåll vi själva gör eller program vi köper till Yle.

Janne Lindberg, 38, är nu innehållsproducent på Yle X3M med ansvar för webb och sociala medier. Webben är det viktiga också då han börjar jobba med innehåll för de yngsta.

“Allt fler aktörer tävlar om de små barnens uppmärksamhet och vi måste se till att de får bra innehåll på sitt modersmål på de plattformar där de trivs. Jag har själv alltid brunnit för att testa ny teknik och nya plattformar, men innehållet kommer naturligtvis alltid först, säger småbarnspappan Janne Lindberg.

Reklamfritt och högkvalitativt innehåll

Att producera innehåll för barn och unga hör till Yles kärnuppgifter.

“Ett tryggt, reklamfritt och framför allt högkvalitativt innehåll för de yngsta i vår publik är något vi värnar om och ständigt utvecklar”, säger Anna Forth.

BUU-klubben och Hajbo är barnredaktionens flaggskepp som finns på många medieplattformar: tv, radio, webb och BUU-appen, sociala medier och även som evenemang.

“Barnens medievanor förändras hela tiden och det är viktigt att vi anpassar oss enligt det”, säger hon.

För mera information:
Anna Forth, chef för innehåll och journalistik, tel. 040-737 2370, anna.forth@yle.fi
Mikaela Sonck, ansvarig producent, Barn, tel. +46 (0)70 555 4589, mikaela.sonck@svt.se

Janne Lindberg
Janne Lindberg, Helsingfors, är nu producent på X3M. Janne Lindberg Bild: X3M vit