Hoppa till huvudinnehåll

Mo Farah bryter med kontroversiella tränaren – orsaken inte dopningsanklagelserna

Mo Farah, VM 2017.
Mo Farah satte punkt för mästerskapskarriären på bana med VM-guld och silver i London i somras. Mo Farah, VM 2017. Bild: All Over Press Mo Farah

Löparmästaren Mo Farah flyttar tillbaka till England och lämnar samtidigt sin tränare Alberto Salazar. Han intygar att anledningen inte är dopningsanklagelserna mot Salazar.

Den sexfaldiga världs- och fyrfaldiga olympiska mästaren Farahs samarbete med Alberto Salazar har ifrågasatts under de senaste åren.

Salazars namn har upprepade gånger nämnts i dopningssammanhang. En BBC-dokumentär pekade ut Salazar sommaren 2015 men Farah valde att fortsätta vid tränarens sida.

– Det har varit en tuff tid. Jag känner att jag måste tro på Alberto, meddelade Farah då.

”Tror stenhård på ren idrott”

Nu går Farah och Salazar skilda vägar. Efter sex framgångsrika år tillsammans lämnar storlöparen träningscentret i Portland i USA och flyttar hem till London.

– Det är inte på grund av dopningsanklagelserna, betonar Farah till The Sun.

– Jag tror stenhårt på ren idrott och tycker alla som bryter mot reglerna ska straffas. Om jag hade haft någon som helst anledning att tvivla på Alberto hade jag inte stått vid hans sida under alla dessa år.

Farah påpekar att Salazar aldrig blivit fälld eller officiellt åtalad av amerikanska antidopningsmyndigheter, som utrett honom.

Orsaken till flytten är istället att familjen ville tillbaka hem till London. Farah, som efter sommarens VM på hemmaplan satsar på maraton istället för banlöpning, tränas hädanefter av Gary Lough.

Lough har tidigare tränat världsrekorddamen på maraton Paula Radcliffe, som han numera är gift med.