Hoppa till huvudinnehåll

Självsäker och aggressiv Markkanen har överraskat alla: ”En medfödd egenskap”

Lauri Markkanen, Chicago Bulls 2017.
Lauri Markkanen har snabbt befäst sin position som en spelare att hålla ett extra öga på. Lauri Markkanen, Chicago Bulls 2017. Bild: Icon Sportswire / All Over Press Lauri Markkanen

Motståndarna koncentrerar sig allt mer på att nolla Chicagos stjärnskott Lauri Markkanen, samtidigt som laget måste lära sig att utnyttja nykomlingens styrkor ännu bättre. Han är tuff, säger tränaren.

Lauri Markkanen har slagit många med häpnad i början av NBA-säsongen. 20-åringen har inte darrat på manschetten utan radat fram fina individuella prestationer i ett lag som gått tungt.

Chicago Bulls-rookien har snittat 15,6 poäng per match i de inledande fem kamperna och prickat sina trepoängskast med 41,7 procents effektivitet.

– Vi visste att han är en riktigt bra spelare. Men det han visat upp i matchsituation har varit mycket imponerande. Han är troligen det första motståndarlagen ristar ner i sina scoutingrapporter, säger Bullstränaren Fred Hoiberg till Chicago Tribune.

"Han är inte rädd"

I takt med att konkurrenterna fäster mer uppmärksamhet kring Markkanen minskar hans utrymme på trepoängsbågen. Samtidigt har ynglingen visat att han inte är blyg att aggressivt avancera mot korgen.

– Många gånger är det en medfödd egenskap som du antingen har eller inte. Och Lauri har det, säger Hoiberg om att veta när det lönar sig att vara aggressiv.

– Han är tuff, han är inte rädd. Han tappar inte självförtroende när han missar några skott. Han fortsätter ta kasten när han får chansen. Det är en fantastisk egenskap hos en ung spelare.

Shaquille O'Neal: Blir en stjärna

Markkanens framfart har inte gått obemärkt förbi hos några av tidernas bästa spelare. LeBron James, som valts till mest värdefulla spelarens i NBA fyra gånger, berömde finländaren efter Clevelands seger över Chicago förra veckan.

– Den här killen blir en stjärna, konstaterade i sin tur Charles Barkley i programmet Inside the NBA, och fick medhåll av en annan basketikon Shaquille O'Neal som jämförde Markkanen med tyske legendaren Dirk Nowitzki.

– Han kan spela. Han blir en stjärna i den här ligan, sade den fyrfaldige NBA-mästaren O'Neal.

Lagkamrat: Varit så självsäker

Markkanens arbetsbörda och roll i Chicago har varit större än tränaren Hoiberg ursprungligen planerade. Ett internt slagsmål strax inför säsongen har lämnat luckor som bland annat Markkanen fått fylla.

Då han bevisat att han genast varit värd ansvaret försöker tränarstaben nu hitta sätt att fördela ännu mer boll till den skottglada uppstickaren.

– Han har varit så självsäker på planen, säger lagkamraten Robin Lopez till Chicago Tribune. Han vet var han ska kasta, när han ska anfalla och vilka spelvarianter att välja.

Chicago Bulls, som förlorat fyra av fem matcher i inledningen av säsongen, spelar härnäst mot Miami Heat natten till torsdag finländsk tid.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport