Hoppa till huvudinnehåll

Tom barnvagn förorsakade storoperation i Helsingfors - Brandmästare: Minns inte något liknande

Brandbil i Helsingfors.
Räddningsverket satte igång en stor operation på grund av händelsen. Arkivbild. Brandbil i Helsingfors. Bild: Yle/ Christoffer Gröhn brandkårer,brandbilar,brand- och räddningsarbete,eldsvådor,Helsingfors,helsingfors räddningsverk

En barnvagn som knuffades i Gräsvikskanalen i Helsingfors ledde på tisdagen till en storoperation där Gränsbevakningsväsendet, räddningsverket och polisen var involverade. Men barnvagnen var tom och brandmästaren är förargad på grund av det onödiga uppdraget.

- Enligt ett ögonvittne knuffade två unga män en barnvagn i Gräsvikskanalen i Helsingfors. Då vi inte visste om det fanns barn i vagnen satsade vi allt vi har. Till platsen tillkallades Gränsbevakningsväsendets två båtar, en helikopter, en ambulans, fyra enheter inom räddningsverket och minst två polisbilar. Under över en timme var alla myndighetsresurser koncentrerade till uppdraget, säger brandmästare Markku Holopainen vid räddningsverket i Helsingfors.

- Dykare undersökte bottnet av kanalen och barnvagnen lyftes upp. Ingen hittades på bottnet. Barnvagnen var tom, säger Holopainen.

"Att knuffa en barnvagn i havet är väldigt sällsynt"

Holopainen är förargad efteråt.

- Onödiga uppdrag som ordnas med avsikt grämer mig, säger han.

Hur ofta sker det att ni sätter igång en storoperation i onödan?

- På vintrarna kan det hittas barnkläder vid iskanten eller kälkspår eller skidspår på isen och ingen vet vad som har hänt. Då satsas alla myndighetsresurser på det. Men att knuffa en barnvagn i havet är väldigt sällsynt och jag minns inte något liknande.

Misstänks inte för brott

Helsingforspolisen uppger att ingen brottsanmälan om händelsen har gjorts och de unga männen som knuffade barnvagnen i havet misstänks inte för något brott.

Iltalehti var först med nyheten.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen