Hoppa till huvudinnehåll

Älg med äpple och pepparrot

Älg med äpple och pepparrot
Älg med äpple och pepparrot Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),recept,matrecept,Persilja,Äppelmos,Paul Svensson,älgkött

Ett snabbt långkok får man genom att skiva köttet och bräsera det i ugn.

Köttet blir mört men tar bara hälften av tiden i anspråk jämfört med att steka hela köttbitar.

Här serverar vi älg med vintervita rotsaker och tre såser.

Gryta med älgkött
Gryta med älgkött Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),matrecept,Paul Svensson,älgkött,Gryta

Ingredienser

  • 1 kg älg, t.ex. högrev, bog, innanlår, ytterlår eller hörnstek
  • 3 st gul lök
  • 3 lagerblad
  • 10 korn vitpeppar
  • 3 dl grädde
  • 1 dl pepparrot, finriven
  • 1 dl äpple, grovt rivet
  • majsstärkelse
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 kg vita rotfrukter och potatis
  • ev 1 ask smörgåskrasse till servering

Gör så här

  1. Skiva älgköttet tvärs över fibrerna.
  2. Varva i gryta med skivad lök, lagerblad och vitpeppar.
  3. Fyll på med vatten så det nästan täcker.
  4. Brässera under lock i ugn 160c ca 1,5 h.
  5. Köttet är klart när det delar sej av sin egen tyngd när man lyfter det.
  6. Sila av skyn till sås.
  7. Tillsätt grädde, salt och vitpeppar.
  8. Red med majsstärkelse utrört i lite vatten.
  9. Rör ner pepparrot och äpple, dra av från plattan och låt dra.
  10. Sila.

Servera med kokta rotfrukter.

Sötsyrligt äppelmos

Äppelmos på ett tallrik
Äppelmos på ett tallrik Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),matrecept,Paul Svensson,Äppelmos

Ingredienser

  • 4 st äpplen, inhemska
  • 2 msk socker
  • ¼ dl äppelcidervinäger
  • ¼ dl vattten

Gör så här

  1. Koka äpplen mjuka 3-5 minuter med äppelcidervinäger, vatten och socker.
  2. Mosa grovt.

Grön kräm på persiljerotsblast och senap

Persiljekräm i en glasskål
Persiljekräm i en glasskål Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),recept,matrecept,Paul Svensson,Persilja

Har man turen att få persiljerot med plast är det här en klorofyllbomb utan like. Det går även bra att använda vanlig persilja.

Ingredienser

  • 5 persiljerotsblast
  • 1 tomat
  • 2 msk senap
  • 1 dl matolja, kyld
  • ½ dl vatten
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Skär bort det grova av blasten.
  2. Mixa allt, tillsätt mer olja om krämen blir för tjock.
Dukning i Strömsö villan bibliotek
Dukning i Strömsö villan bibliotek Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),recept,matrecept,dukning

Läs också

Recept

Sökfunktionen har flyttat till rutan högst uppe på sidan (ikonen "förstoringsglas"), eller snabbsök "matrecept"

Nyligen publicerat - Recept