Hoppa till huvudinnehåll

Australien stoppar klättring på känd klippmonolit

Turister framför Uluru.
Turister framför Uluru. Bild: EPA/DAN PELED Uluru / Ayers Rock

Klättring på den berömda sandstensklippan Uluru i Australiens inre förbjuds inom två år. Förbudet är en framgång för Australiens urinvånare, som länge velat freda den heliga platsen för turismens värsta avarter.

Styrelsen för Uluru-Kata Tjuta nationalpark fattade på onsdagen ett enhälligt beslut om klättringsförbud på klippan. Förbudet ska träda i kraft i oktober 2019.

Det är inte en lekplats eller nöjespark som Disneyland.

Den 348 meter höga Uluru, även känd som Ayers Rock, är med sina skiftande rödockra färger ett av Australiens mest kända landmärken och en del av Unescos världsarv. Trots sitt avlägsna läge ute i "the outback", över 400 kilometer från den närmaste betydande staden Alice Springs, får klippan årligen besök av runt 300 000 personer.

Många besökare klättrar också upp på klippan. Men det uppskattas inte av aboriginierna, anangufolket, som rått om platsen i tusentals år. För dem har Uluru stor kulturell och religiös betydelse.

Besökare fortsättningsvis välkomna

Ända sedan 1985, då urbefolkningen fick ansvaret för nationalparkens administration, har anangus verkat för ett klättringsförbud. Ordföranden för parkens styrelse Sammy Wilson anser att både anangus och icke-anangus kan känna stolthet över det beslut som nu fattats.

- Det är ett ytterst viktigt ställe. Det är inte en lekplats eller nöjespark som Disneyland, motiverade Wilson förbudet för det australiska radiobolaget ABC.

Wilson underströk att turister fortsättningsvis är välkomna till Uluru. Det är bara klättrandet som upphör.

Två turister tar en selfie framför Uluru.
Två turister tar en selfie framför Uluru. Bild: EPA/DAN PELED Uluru / Ayers Rock

Idag får besökare vid Uluru själva avgöra om de vill klättra upp på klippan. Det finns inga uppgifter om hur många som gör det. Men klättrandet verkar ha minskat betydligt på senare år.

Att kravla sig upp på klippan är inte lätt, inte minst för att temperaturen i området sommartid kan uppgå till 45 grader. Sedan 1950-talet har minst 36 personer omkommit på Uluru. Det senaste dödsfallet skedde år 2010.

Källor: AFP, Reuters