Hoppa till huvudinnehåll

Elektriker i strejk på onsdagen - svårlöst avtalstvist i bakgrunden

Ett bilchassi i en fabrik.
Strejken berör också Valmet Automotives bilfabrik i Nystad. Ett bilchassi i en fabrik. Bild: Jyrki Lyytikkä / Yle Valmet Automotive,Nystad,Mercedes-Benz,arbete

Omkring 1 000 elektriker inleder en veckolång strejk på onsdag morgon. Strejken berör främst exportindustrin, men kan också drabba hushåll och privatpersoner.

Det är framför allt storföretagen inom exportindustrin som berörs av strejken.

De strejkande elektrikerna arbetar vid företag som Kone, Boliden, SSAB, Outokumpu, Arctech-varvet i Helsingfors, Meyer-varvet i Åbo och Valmet Automotives bilfabrik i Nystad.

Elektrikerna lägger ner arbetet på onsdag morgon och återgår till arbetet igen den 8 november. Elfacket har också utlyst övertidsblockad för hela energi- och IT-branschen samt för elinstallationsbranschen.

Övertidsblockaden innebär bland annat att elavbrott endast åtgärdas under normal arbetstid och alltså inte under kvällar och nätter.

Sämre avtal för elektrikerna

Mer omfattande strejker är att vänta om elfacket och industrin inte lyckas lösa den svåra avtalstvisten som ligger bakom.

Arbetsgivarsidan som representeras av Teknologiindustrin vill att elektrikerna i fortsättningen ska omfattas av samma kollektivavtal som de andra branscherna inom industrin.

Elektriker drar ledningar.
Elektriker drar ledningar. Bild: Yle/ Petra Ristola elektriker

Teknologiindustrin kom överens om ett nytt kollektivavtal med det nybildade Industrifacket i måndags. Avtalet är mer flexibelt och förmånligare för arbetsgivarna än det avtal som elfacket har haft.

Elfacket har haft egna kollektivavtal i 50 år och vägrar godta det nya avtalet med Teknologiindustrin.

Svårt att medla

Enligt elfackets uträkningar skulle det nya avtalet leda till ett betydande inkomstbortfall för elektrikerna. Särskilt nyutbildade elektriker kunde förlora upp till en tredjedel av sin lön, över 1 000 euro per månad.

Elfacket kom med sitt strejkvarsel den 17 oktober och riksförlikningsman Minna Helle har sedan dess medlat i konflikten.

Helle konstaterar att det handlar om en principiell tvist som är svår att lösa genom medling. Medlingen fortsätter när förutsättningarna finns.

Elfacket har varslat om en ny strejk från den 10 november till och med den 27 november, om ingen lösning nås före det.

Strejken skulle omfatta alla elfackets medlemmar inom teknologiindustrin, och dessutom elektrikerna inom skogsindustrin.