Hoppa till huvudinnehåll

Kristinestads simhall kan stå inför omfattande renovering

I förgrunden en liten simbassäng. Bakom en rad med fönster en större simbassäng.
I förgrunden en liten simbassäng. Bakom en rad med fönster en större simbassäng. Bild: Yle/Juho Karlsson simhallar,Kristinestad,Österbotten

Under sommaren uppdagades en fuktskada i damernas dusch- och bastuutrymmen i Kristinestads simhall. Nu pågår en sanering av utrymmena som väntas vara klar någon gång under våren 2018.

- Vi kan inte alls säga när det blir klart eftersom det är en lång process. Det viktiga är nu att man får betongytan att verkligen bli till hundra procent torr innan man börjar göra något. Så vi vågar inte säga något datum, men någon gång i vår, säger Anders Wahlberg, verksamhetsledare för idrott och simhall i Kristinestad.

Anders Wahlberg står vid ett fönster genom vilket man kan se simbassänger.
Anders Wahlberg. Anders Wahlberg står vid ett fönster genom vilket man kan se simbassänger. Bild: Yle/Juho Karlsson simhallar,Kristinestad,Österbotten,anders wahlberg

Också i ångbastun på herrsidan har man uppmätt högre fuktvärden och det ska antagligen åtgärdas efter att arbetet som pågår just nu är färdigt.

Så länge som problemen kan isoleras till duschutrymmena kan man hålla simhallen öppen med vissa specialarrangemang.

Kan tvingas stänga simhallen

Men om de fuktprover som tagits inne i själva simhallen visar förhöjda fuktvärden, då ligger man risigt till.

- Det betyder nog att vi är tvungna att stänga alltihop och då blir det ett större arbete helt klart, konstaterar Wahlberg.

Ännu har man inte fått några svar, men enligt Wahlberg lär provsvaren komma ännu den här veckan.

Simhallen har sju år på nacken

Simhallen i Kristinestad stod klar 2010 och som huvudentreprenör för arbetet fungerade Skanska. Frågan är om det är någon sorts byggnadsmiss som lett till fuktskadorna.

- Man tycker i dagens läge med dagens byggteknik och som det var då för åtta-tio år sedan, att det inte borde hända sådana här saker.

Enligt Wahlberg utreder man för tillfället om några byggfel har gjorts. Om så är fallet är det entreprenören som ska ersätta kostnaderna.

Tekniska direktören Ari-Johan Myllyniemi har inte gått att nå, men till tidningen Sydösterbotten säger han att man haft möte med entreprenören.

Kristinestads simhalls huvudfasad.
Simhallen är bara sju år gammal. Kristinestads simhalls huvudfasad. Bild: Yle/Juho Karlsson simhallar,Kristinestad,Österbotten

Skanska kommer också att få en rapport över orsak och skadeläge där Kristinestad troligen kommer att bestrida att man orsakat skadorna.

Från entreprenörens sida vill man inte i det här skedet kommentera fallet.

Simhallen kostade kring sju miljoner att bygga och renoveringen av de fuktskadade partierna beräknas kosta 270 000 euro.