Hoppa till huvudinnehåll

Kyrkslätt satsar stort på tryggare skolvägar -"Det ligger i allas intresse"

En buss på Västerleden vid Drumsö.
Kyrkslätt ska utreda vika delar av skolresan som är otrygga. En buss på Västerleden vid Drumsö. Bild: Derrick Frilund / Yle busstrafik,Helsingforsregionens trafik (HRT),Bussi

Kyrkslätt kommer att satsa extra mycket på att skapa en tryggare skolfärd för sina barn. Kommunen har beviljats 25 000 euro för ändamålet.

- I höstas fanns en möjlighet att ansöka om pengar från Trafiksäkerhetsverket Trafi, det gjorde vi och fick dem. Nu ska vi använda dem för ett projekt jag kallar "En tryggare skolväg", berättar Tiina Koivisto, förvaltningschef i Kyrkslätt.

Buss i diket i snöstormen
Kyrkslätt vill undvika olyckor av det här slaget. Buss i diket i snöstormen Bild: Malin Forsblom snöstormar,kyrkslätt

Alla ska först höras

Till en början ska alla parter höras för att helhetsbilden ska bli så klar som möjligt.

- Vi frågar barnen själva, bolagen som sköter skjutsarna och Helsingforsregionens trafik HRT om var de allra farligaste och otryggaste ställena finns i Kyrkslätt, berättar Koivisto.

Med den informationen i bakfickan ska en kampanj för nästa höst byggas upp, där alla involverade ska jobba vidare på att göra skolvägarna tryggare.

Trafikmärket ner till Porkala udd visar 8 kilometer ordentligt kurvig väg.
Var finns de farligaste skolvägarna i Kyrkslätt? Trafikmärket ner till Porkala udd visar 8 kilometer ordentligt kurvig väg. Bild: Yle/Tove Virta Kyrkslätt,kurvig väg

Stor hjälper liten

- En tanke jag har är att ta i bruk en kamratstödsmodell där lite större och vanare elever hjälper de allra minsta med hur man ska hoppa av taxin eller bussen på rätt sätt, var man kan gå över vägen och saker i den stilen, säger Tiina Koivisto.

Trafikmärke för skolelever
Stor ska hjälpa liten i Kyrkslätt. Trafikmärke för skolelever Bild: Yle/ Nora Engström märke

Projektet ska fortsätta

För att få igång projektet används de beviljade medlen på 25 000 euro, men i framtiden vill Tiina Koivisto att kommunen själv ska se till att projktet fortsätter.

- Målet är nog att den här kampanjen ska bli årligen återkommande och jag hoppas att så småningom också få med lokala företagare och föreningar i projektet. Trygga barn ligger i hela Kyrkslätts intresse, betonar Koivisto.

Läs mera:

Flera bussar per år i diket i Kyrkslätt: "Också enstaka turer viktiga då vi talar om barnens säkerhet"

Ett flertal bussar per år kör i diket i Kyrkslätt. Oftast är det vädret som ställer till det. Bättre information efterlyses då barnens skolväg drastiskt avbryts på grund av att bussen kör av vägen.