Hoppa till huvudinnehåll

Lovisa huvudbibliotek kan flytta in i den gamla färghandeln i Neristan

Bokhyllor i ett bibliotek.
Illustrerande arkivbild. Bokhyllor i ett bibliotek. Bild: Yle/Roger Källman bokhyllor,böcker,allmänna bibliotek

Huvudbiblioteket i Lovisa har länge kämpat med dålig inneluft och personalen har mått dåligt. Behovet av tillfälliga lokaler tills ett nytt bibliotek kan byggas är akut. Nu har man kanske hittat en plats.

Kulturnämndens ordförande Thomas Rosenberg (SFP) säger att bibliotekets personal tillsammans med tjänstemännen har funderat på olika alternativa, tillfälliga lokaler för Lovisa stadsbibliotek.

Thomas Rosenberg utanför Lovisa huvudbibliotek
Arkivbild av Thomas Rosenberg. Thomas Rosenberg utanför Lovisa huvudbibliotek bibliotek,böcker,Thomas Rosenberg,lovisa bibliotek

De har fastnat för den gamla färghandeln på Drottninggatan i Neristan. Enligt Rosenberg verkar lokalerna vara lämpliga för ändamålet.

Kulturnämnden understöder förslaget.

– Där finns en annan hyresgäst för tillfället, så flytten går in på nästa års sida. Men det är jätteglädjande att vi nu äntligen går framåt och att personalen får gehör. De har mått verkligt dåligt.

Oklart hur det blir med gamla böcker

För att råda bot på det akuta problemet är den gamla färghandeln okej, säger Thomas Rosenberg. Han konstaterar ändå att det är olyckligt att lokalerna är betydligt mindre än de nuvarande i Societetshuset.

Lovisa huvudbibliotek.
Nu finns Lovisa huvudbibliotek i Societetshuset. Arkivbild. Lovisa huvudbibliotek. Bild: Yle / Hanna Othman Lovisa,lovisa societetshus

Det handlar om 600 kvadratmeter i två våningar.

– Personalen, lokaler för allmänheten och de nya böckerna kommer dit. Däremot är frågan om hela det nuvarande bokbeståndet fortfarande olöst.

På grund av den dåliga inneluften i Societetshuset har biblioteket redan under en längre tid undvikit att ta in de nya böckerna i huset. De har i stället funnits på rådhuset.

– Jag tycker inte att man kan makulera de gamla böckerna, utan vi måste lösa det på något vis, säger Rosenberg.

Oklart var nytt bibliotek ska byggas

Frågan om vad som ska göras med de gamla böckerna är något politikerna måste återkomma till – likaså var det eventuella nya biblioteket ska finnas.

Den gamla färghandeln skulle bara fungera som ersättande lokal tills det nya biblioteket byggs. Som det ser ut nu finns det pengar i budgeten för ett nytt bibliotek först 2021.

Hyresavtalet för den gamla färghandeln skulle skrivas för ungefär fem år.

– Den tillfälliga lösningen blir alltså relativt långvarig, säger Thomas Rosenberg.

Lokalerna är upptagna

Just nu har loppmarknaden Vadelmatarha verksamhet i den gamla färghandeln. Företagare Jonna Kiviranta säger att hon är medveten om att staden är intresserad av lokalerna.

Förhandlingarna med fastighetsägaren är ännu på hälft.

– Mer än så kan jag inte kommentera i det här skedet. Men våra kunder behöver inte vara oroliga. Vår verksamhet kommer att fortsätta.

Kulturnämnden behandlade frågan om bibliotekets tillfälliga lokaler på tisdagen. Frågan kommer upp i stadsstyrelsen den 13 november.