Hoppa till huvudinnehåll

Mika Lehkosuo coachade HJK till dubbla titlar – men ifjol var han en ”dead man walking”

Då den inhemska fotbollsäsongen förra lördagen tog slut, så kunde HJK:s coach Mika Lehkosuo njuta av revanschens sötma. För ett år sedan var ”alla” säkra på att han får sparken. Idag är han istället färsk dubbelmästare efter en säsong av total HJK-dominans.

Segern i Finska cupens final över SJK lördagen den 23 september var säsongens första titel. Bara fyra dagar senare – med en hel månad kvar av serien – säkrade HJK också guldet i ligan.

Det var fjolårets guldlag IFK Mariehamn som med en 0–1 förlust i Tölö fick vittna de nya mästarnas glädjescener från första rad.

Till slut vann ”Klubi” guldet med 20 poäng till godo på silverlaget KuPS. 33 matcher, 16 insläppta mål och ynkliga tre förluster placerar in HJK:s säsong i den inhemska fotbollshistorien som en av all tiders mest överlägsna uppvisningar.

– Det var fråga om självförvållad huvudvärk

Lehkosuo ger kritikerna rätt

Den som tror att Mika Lehkosuo är bitter över all kritik eller av att han gång på gång blev avskedad från sitt arbete av så gott som samtliga medier tar ändå gruvligt fel.

– Det var fråga om självförvållad huvudvärk, berättar Lehkosuo för Sportmagasinet ett år senare.

Han anser att det var fullkomligt på sin plats att både fansen och journalisterna högljutt protesterade mot HJK:s prestationer.

– Vi spelade inte på den nivå som man kan kräva av ett lag av HJK:s kaliber. Då skall man få kritik, tillägger Lehkosuo som nu tog sitt andra mästerskap som chefstränare för landets mäktigaste fotbollsklubb.

Det första kom genast i debuten som HJK-tränare säsongen 2014.

I år har ändå allt sett annorlunda ut än under de resultatmässigt magra säsongerna 2015 och 2016, då HJK blev helt utan titlar.

Samarbetet med José Riveiro frigjorde egna resurser

En viktig pusselbit i den lyckade helheten föll på sin plats då Celta Vigo-fostrade spanjoren José Riveiro blev en del av HJK:s tränarstab under slutet av säsongen 2016.

Riveiro hamnade på tvären med Shefki Kuqi i Vandaklubben PK-35 under försommaren 2016 och sade upp sig. Lehkosuo och HJK var ändå medvetna om spanjorens fotbollskunnande och han togs emot med öppna armar i ”Klubi”.

Litet som att flytta från Crystal Palace till Chelsea.

Lehkosuo uppskattar ”Rives” spanska syn på fotboll och speciellt då positionsspelet och hur man förvaltar bollinnehavet. HJK:s anfallsspel har med andra ord en stark José Riveiro-prägel.

Det här har gett möjligheter till Lehkosuo själv att se på det egna lagets spel med lett visst avstånd och dirigera helheten. Istället för att befatta sig med varje liten detalj.

–Det är där mina drömmar finns som tränare, att se till att spelarens vardag håller så hög klass som möjligt

Framgången föds i vardagen

För Mika Lehkosuo är det fotbollsspelarens och lagets vardag som är viktigast. När det gäller hur en spelare äter, vilar och tar hand om sin fysik så är ”Bana” en pedant av rang. Då lägger han sig i allt.

– Det är där mina drömmar finns som tränare, att se till att spelarens vardag håller så hög klass som möjligt, säger Mika Lehkosuo på hösten 2017.

Mika Lehkosuo, HJK:s tränare.
För Mika Lehkosuoa är den ultimata målsättningen att bli bäst i världen på att organisera fotbollsspelarens vardag. Mika Lehkosuo, HJK:s tränare. Bild: Yle Mika Lehkosuo,HJK Helsingfors,Fotbollsligan,Finska cupen

Han vill vara världens bästa tränare då det gäller att skapa förutsättningar för spelarna att förvalta sin begåvning.

– Jag vet att det är att sätta ribban högt då man talar om att bli världens bästa, men resan mot målet är ju det som räknas, eller hur?

Mika Lehkosuo i Sportmagasinet onsdagen 1.11. Kl. 19 Yle fem och Arenan.

Mer från programmet

Läs också