Hoppa till huvudinnehåll

Miljonsatsning i Nagu gästhamn - nya bryggor och modern service

Sandlåda och Nagu gästhamns kontor.
Sandlåda och Nagu gästhamns kontor. Bild: Yle/Lotta Sundström gästhamn

Nagu gästhamn ska piffas upp ordentligt under de närmaste åren. Pargas stad har ansökt om en dryg miljon för att bygga en ny gästhamnsbrygga och en ny kaj med en trivsam strandpromenad.

Dessutom är det meningen att samtidigt förbättra vattenkvaliteten i hamnbassängen, och satsa på nya digitala lösningar till exempel för bokning av båtplats.

Pargas stad har reserverat 650 000 euro för förbättringsarbete i gästhamnsområdet 2017-2019 berättar Pargas stads näringslivschef Tomas Eklund. Hittills har en del av pengarna används för att bygga en familjebastu som varit populär.

Gästhamnen i Nagu
Gästhamnen i Nagu Bild: Yle/Adrian Perera segelbåt

Budgeten för det förbättringsarbete som återstår är 1,7 miljoner euro. Pargas stad lämnade på tisdag in en ansökan om finansiering. Önskemålet är att landsbygdsprogrammet ska stöda projektet och stå för 70 procent av kostnaderna, cirka 1,2 miljoner euro.

- Vi vill framför allt förbättra bryggorna och kajkanten. Nu har vi det problemet att sanden vill rinna ut i havet. Därför skulle det vara väldigt viktigt att förstärka kajkanten, säger Eklund.

- Gästhamnsbryggan börjar vara i dåligt skick. Vi vill förnya den och samtidigt få nya tekniska lösningar, vara moderna för att Nagu gästhamn också i fortsättningen ska vara en topphamn i Finland.

Solpaneler uppsatta på ett tak.
Solpaneler uppsatta på ett tak. Bild: Yle/Mikael Kokkola solpaneler,solceller

Mobilapplikation och laddning av elbåtar

I framtiden ska gästhamnen ha solpaneler och laddningsstation för elbåtar. Solpanelerna kommer att installeras antingen på husen i hamnen eller ute på bryggorna. En mobilapp ska tjäna båtgästerna.

- Man ska kunna på förhand se var det finns lediga platser i hamnen och reservera dem.

- Det gör det bra mycket bekvämare. I juli är hamnen väldigt full och då är det förstås en besvikelse för dem som kommer då det inte finns lediga platser, säger Eklund.

Också Nagus södra hamn på andra sidan Skärgårdsvägen ska förnyas. I södra hamnen finns två större bryggor, en med årsplatser och en för korttidsparkering. Båda ska förnyas, den med årsplatser som ett fristående projekt.

Gul roddbåt på brygga.
Gul roddbåt på brygga. Bild: Yle/Lotta Sundström båtsäsong

Miljövänlig hamn

Miljön ska beaktas då hamnen förnyas. Förutom att man vill satsa på solpaneler är det också meningen att vattenkvaliteten ska förbättras och miljön ska beaktas då man väljer byggmaterial.

- Vi vill få vattnet att flöda ordentligt. Den privata bryggan som stänger till det har vi planerat att riva och istället bygga en ponton för att få vattnet att rinna på ett helt annat sätt, förklara Eklund.

- Vi funderar också på bryggornas material, att det är miljövänligt. Det kan finnas giftiga kemikalier i impregnerat trä. Vi har pratat med bryggleverantörer, somliga har moderna lösningar som är miljövänliga.

tomas eklund
Tomas Eklund. tomas eklund Bild: Yle / Peter Karlberg tomas eklund

Enligt Eklund är Nagu gästhamn ett känt varumärke väl värt att satsa på.

- Det är något vi ska satsa på. Där har vi en naturlig konkurrensfördel jämfört med nästan vilken kommun som helst i landet med vår enormt fina skärgård.

- Nagu känner de flesta till. De senaste 20 åren har det varit väldigt fint där, men man måste hela tiden se till att det hålls i skick. Man får inte avvakta, då blir det lätt att folk far någon annanstans.