Hoppa till huvudinnehåll

Närpes lämnar mjölkstödet - snart kan barnen välja också ettans mjölk

Ett äpple och ett glas mjölk samt en brun papperskass.
Vilken mjölk ska det vara i glaset? Den frågan har väckt diskussion i flera österbottniska kommuner i höst. Ett äpple och ett glas mjölk samt en brun papperskass. Bild: Mostphotos mellanmål,maträtter,miljövänliga produkter,hälsa,kök,livsstil,skolmat,näringsterapi,äpple,mjölk

Skoleverna i Närpes får framöver välja mellan lättmjölk och fettfri mjölk. Stadens tekniska nämnd beslöt på onsdagskvällen att man går ur det såkallade mjölkstödet.

- Visst diskuterades frågan, det är ju väldigt långt en fråga om tycke och smak vilket man föredrar, men sist och slutligen var det ändå ganska klart att vi vill ge eleverna en möjlighet att välja, säger Johanna Smith som är nämndens ordförande.

Mjölkstödet ger ersättning åt de kommuner som serverar fettfri mjölk och surmjölk till barn i daghem, förskolor, grundskolor och gymnasier.

Lämnar stödet helt

Om staden ville kunde man fortsättningsvis ansöka om stöd för den fettfria mjölk som serveras, men vid kvällens möte beslöt man i stället att helt lämna stödet.

- Det är inte många tusenlappar det handlar om och dessutom en hel del byråkrati när man ansöker om stödet, så vi beslöt att helt slopa det här, säger Smith.

Bakgrunden till beslutet är att flera föräldrar har tagit kontakt med stadens beslutsfattare och önskat att även ettans mjölk skulle serveras.

- Det här känns ändå som rätt väg att gå, eleverna ska kunna välja vilken mjölk de hellre dricker, säger Johanna Smith.

Närpes är inte först med att lämna mjölkstödet. I början av oktober fattade Vörå kommun samma beslut.

Det är möjligt att gå ur mjölkstödet redan vid nyår.