Hoppa till huvudinnehåll

Nya bostäder på rollatoravstånd till service i Nykarleby

Hyresbostäderna ligger vid Esplanaden
Hyresbostäderna ligger vid Esplanaden. Hyresbostäderna ligger vid Esplanaden Nykarleby,hyresbostäder,ålderdomshem

Just nu byggs 16 hyresbostäder för äldre vid Esplanaden i Nykarleby. Placeringen är idealisk, på rollatoravstånd till service. 30 intresseanmälningar har redan kommit in till Nykarleby bostäder.

På gångavstånd från de nya hyresbostäderna finns butik, apotek och kulturhuset Scala. Och bara ett stenkast ifrån ligger Nykarleby sjukhem med mat, rehabilitering, sängplatser och simbassäng.

- Allt finns inom rollatoravstånd, säger Ralf Skåtar i äldrerådet.

Placeringen vid Esplanaden är idealisk och när det byggs mera bostäder för äldre blir det i närheten. Sjukhemmet är navet, säger Skåtar. Hemvårdspersonalen har nära till många äldre.

Fler bostäder för äldre behövs

Än finns inte ens en kölista. Ändå har Nykarleby bostäder fått in 30 intresseanmälningar. Först på våren börjar vi ta emot anmälningar, säger Nykarleby bostäders vd Malin Wiklund.

- För många äldre har det varit svårt att hitta en lämplig bostad i centrum. Man vill ha hiss och nära till service utan att behöva ta bilen, säger Wiklund.

Malin Wiklund och Ralf Skåtar
Malin Wiklund och Ralf Skåtar tittar på ritningarna. Malin Wiklund och Ralf Skåtar Nykarleby,hyresbostäder,ålderdomshem,ralf skåtar

Men det är också en ekonomisk fråga. Vill man flytta in till centrum kan ett problem vara att ett hus i utbyarna ofta inte är lika mycket värt som en bostad i centrum.

- Man ska inte behöva ha en stor förmögenhet för att bo centralt, säger Wiklund. Därför blev det hyresbostäder.

Hyresnivån får man ner tack vare 25 procent i bidrag från ARA. Och så kan hyresgästen också få hyresbidrag.

Mera på kommande

Det nya hyreshuset blir färdigt den sista juni. Lägenheterna har en öppen planlösning där det är lätt att röra sig. Ettorna varierar från 33-43 kvadratmeter, tvåorna från 39-54,5 kvadratmeter.

Mera är på kommande, säger Ralf Skåtar. Våningshus är planerade på tomter nära sjukhemmet som staden förvärvat. Hittills har satsningen bromsats av Museiverket som ogillar våningshus på det gamla rutplaneområdet.

- Det kommer att krävas en ändring av detaljplanen och det jobbet borde staden påbörja, säger Skåtar.

Nybygget har fått namnet Ekgården och kostar 2,8 miljoner euro. Lägenheterna ges ut efter behovsprövning.