Hoppa till huvudinnehåll

Puigdemont vågar inte återvända hem - håller sig i Belgien tills vidare

Den förre katalanska regionpresidenten Carles Puigdemont höll på tisdagen en presskonferens i Bryssel. Han tänker hålla sig i Belgien tills vidare säger hans advokat
Den förre katalanska regionpresidenten Carles Puigdemont höll på tisdagen en presskonferens i Bryssel. Han tänker hålla sig i Belgien tills vidare säger hans advokat Den förre katalanska regionpresidenten Carles Puigdemont höll på tisdagen en presskonferens i Bryssel. Han tänker hålla sig i Belgien tills vidare säger hans advokat Bild: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET Carles Puigdemont,Katalonien

Kataloniens avsatta regionpresident Carles Puigdemont har tillsvidare inga planer på att återvända till Spanien, uppger hans belgiska advokat Paul Bekaert.

Puigdemont befinner sig för tillfället i Belgien och enligt Bekaert vill Puigdemont först följa med hur myndigheterna i Spanien agerar.

- Det är för att vi väntar på fler reaktioner från spanska myndigheter så att vi vet vad som skulle hända, säger Paul Bekaert till en nederländsk tv-kanal.

Advokaten anser att Puigdemont med stor sannolikhet grips och åtalas om han återvänder till Spanien.

Vägrar att förhöras i Madrid

En spansk domstol har gett order om att den avsatta katalanska regionledningen ska höras på torsdag och fredag.

Domstolen i Madrid kräver att Puigdemont och 13 tidigare ministrar bör infinna sig för förhör, men endast en av ministrarna säger att han tänker göra det.

Puigdemont säger sig vara redo att förhöras i Belgien men inte i Spanien.

Åklagare kan utfärda arresteringsorder om de forna katalanska ledarna inte infinner sig inför rätten i Madrid.

Spanien kan begära att de utlämnas om någon av ledarna befinner sig utomlands så som Puigdemont.

Den avsatta katalanska inrikesministern Joaquim Forn var en av fem ministrar som reste till Bryssel tillsammans med den sparkade regionpresidenten Carles Pugdemnont. Forn återvände på tisdag till Barcelona
Den avsatta katalanska inrikesministern Joaquim Forn var en av fem ministrar som reste till Bryssel tillsammans med den sparkade regionpresidenten Carles Puigdemont. Forn återvände på tisdagen till Barcelona Den avsatta katalanska inrikesministern Joaquim Forn var en av fem ministrar som reste till Bryssel tillsammans med den sparkade regionpresidenten Carles Pugdemnont. Forn återvände på tisdag till Barcelona Bild: EPA-EFE/QUIQUE GARCIA Katalonien,Joaquim Forn i Roget

Ansöker inte om asyl

Bekaert sade tidigare till en belgisk tv-kanal att Puigdemont inte tänker ansöka om politisk asyl trots att han riskerar upp till 30 års fängelse.

- Du kan ansöka om asyl men det beviljas sällan, säger Bekaert,

- Jag har handlagt ett stort antal fall som gällde spanska basker och i de fallen förhördes de här i Belgien av den lokala polisen.

Han underströk att det inte är den belgiska regeringen som beslutar om en eventuellt begäran om utlämning utan en belgisk domare.

Åtalas för uppror och uppvigling?

Spaniens riksåklagare sade på måndagen att han tänker åtala Puigdemont och de andra ministrarna för uppror och uppvigling till uppror samt missbruk av offentliga medel.

- Jag tror inte att Puigdemont kommer att återvända till Spanien åtminstone inom de närmaste veckorna, säger advokaten Paul Bekaert.

Puigdemonts anhängare uttryckte sitt stöd för Puigdemont och hans regering i Bryssel på tisdagen
Puigdemonts anhängare uttryckte sitt stöd för Puigdemont och hans regering i Bryssel på tisdagen Puigdemonts anhängare uttryckte sitt stöd för Puigdemont och hans regering i Bryssel på tisdagen Bild: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ Katalonien,Carles Puigdemont

Han antyder också att man kommer att hänvisa till de hårda straffen och den stora risken för en orättvis rättegång om Spanien kräver att Puigdemont utlämnas från Belgien.

- Det är för tidigt att säga men, men det där är säkert argument som vi skulle använda vid en eventuell begäran om utlämning, säger Paul Bekaert.

Splittring i leden

Det verkar redan ha uppstått sprickor i den avsatta regeringen.

Puigdemonts regionala affärsminister Santi Vila anklagade sina forna kolleger för "naivitet" då de genomförde den omstridda folkomröstningen om självständighet.

- Vi saknade den politiska intelligens som krävs, sade Vila som befinner sig i Barcelona.

Santi Vila hävdade att han motsatte sig folkomröstningen och han hoppades att han därför får ett lindrigare straff.

Källor: AFP, Reuters

Läs mera:

Puigdemont i Bryssel: Demokratin respekterades inte, Spanien hotar oss, vi återvänder då vi garanteras en rättvis rättegång

Vi måste undvika våld och i stället prioritera dialog, säger den avsatta katalanska regionpresidenten Carles Puigdemont. Han har hållit ett tal i Bryssel där han konstaterade att han befinner sig i trygghet i "Europas huvudstad" för att arbeta vidare för Katalonien men att han inte ämnar söka asyl.