Hoppa till huvudinnehåll

Rött kort och dramatisk vändning i säsongens första Åbolandsderby – Piffen tappade allt på tio minuter

ÅIFK-PIF, Samppalinna, 26.10.2016
Arkivbild från ett av ÅIFK:s och PIF:s möten från i fjol. ÅIFK-PIF, Samppalinna, 26.10.2016 Bild: Yle/Janne Isaksson handboll,Åbo IFK,pif handboll,Pargas IF

Säsongens första Åbolandsderby slutade i Åbojubel. ÅIFK låg under så gott som hela matchen – men med tio minuter kvar på klockan reste sig kanariefåglarna hemma i Samppalinna. Till slut skrevs siffrorna 31–26 till värdarna.

Efter en comebacksäsong med idel förluster har Pargas IF handbollsherrar också under den pågående säsongen gått från nollpoängare till nollpoängare. Då laget gästade lokalrivalerna i ÅIFK på onsdagskvällen såg Piffen ändå ut att kunna sätta stopp för den dystra sviten.

Halvvägs in i den första halvleken ledde utmanarna med hela fem bollar, och klarade av att hålla ledningen ända in i pausvilan.

Strax innan halvtimmen var förbi hann ändå en av Pargasstjärnorna göra bort sig. Fredrik Lunden, som under de första 26 minuterna stått för tre fullträffar, rev ner ÅIFK:s Oscar Berglund och straffades med ett rött kort. Piffen klarade ändå av att hålla undan och ledde med 14–12 inför den avgörande halvleken.

Höll nästan hela vägen

Med Andrej Miladinovski i spetsen såg Pargas stolthet ut att klara av att fullborda skrällen. Trots att ÅIFK klöste sig närmare klarade Piffen hela tiden av att hålla uppe en lucka – men med tio minuter kvar på klockan blev pressen för hård.

Oscar Berglund kvitterade först matchen till 23–23 med 49 minuter på klockan och en minut senare förde Christoffer Sjöblom upp kanariefåglarna i ledning för den första gången i matchen.

Då vaknade också kaptenen Andreas Nyström, som tillsammans med Niklas Manderoos, Berglund och Valto Kuusisto avrundade segersiffrorna till 31–26.

Atlas ny tabelletta

I omgångens andra match klarade däremot Atlas av att hålla sin ledning ända in i slutet. Heikki Laitinen stod för åtta och Sebastian Säkkinen för sju fullträffar då hemmalaget slog HIFK med 33–27 i Vanda.

Atlas steg i och med segern upp till etta i handbollsligan med tio poäng på sex matcher. Tvåan Cocks har spelat två matcher mindre och ligger på åtta poäng. För ÅIFK var segern säsongens andra, och laget hoppade förbi SIF i tabellen. Pargas IF ligger nästsist, medan HIFK ligger sjua.

Resultat, FM-ligan i handboll:

Atlas – HIFK 33–27 (14–11)
Bästa målskyttar Atlas: Laitinen 8, Säkkinen 7, Hellakoski 6
HIFK: Jansson 7, Ahlgren 7, Zujic 5

ÅIFK – PIF 31–26 (12–14)
ÅIFK: Sjöblom 8, Berglund 5, Manderoos 5, Lehvonen 5
PIF: Miladinovski 8, Tasevski 5, Söderlund 4

Läs också

Nyligen publicerat - Sport