Hoppa till huvudinnehåll

Så här bevakar Yle OS i Pyeongchang – hockeyreferat på svenska i radio

OS-hoppbackarna i PyeongChang.
OS-hoppbackarna i Pyeongchang. OS-hoppbackarna i PyeongChang. Bild: All Over Press PyeongChang 2018

Vinter-OS i Pyeongchang invigs den 9 februari. Det mesta från OS kan du följa med via Yles tv-kanaler. Herrarnas OS-hockey går att lyssna på i radio.

Yle sänder det mesta som händer i OS 2018. Discovery äger tv-rättigheterna till OS och Yle har köpt sina rättigheter av dem.

Den stora skillnaden till tidigare vinter-OS är att herrishockeyn inte sänds på Yles tv-kanaler. Däremot blir det herrhockey i radio på svenska.

– Det här är roligt. För första gången på tio år blir det referat i radio på svenska, säger Yle Sportens chef Johan Portin.

Finlands samtliga matcher sänds i Yle Vega.

– Finland spelar tre gruppmatcher och åtminstone en match i fortsättningen. Också om Finland faller bort refererar vi semifinalerna och finalen i Vega.

TV2 är OS-kanal

Tävlingarna invigs officiellt den 9 februari och avslutningsceremonin hålls den 25 februari. OS sänds huvudsakligen i TV2 men också i TV1.

– Då det finländska krockar, till exempel damlandslaget i ishockey spelar samtidigt som det är skidåkning, tar vi även TV1 i bruk, berättar Portin.

Den större av de två ishockeyarenorna i PyeongChang.
Den större av de två ishockeyarenorna i Pyeongchang. Den större av de två ishockeyarenorna i PyeongChang. Bild: imago/Xinhua/ All Over Press PyeongChang 2018,Gangneung Indoor Ice Rink

På Yle Arenan kan man som mest följa fem sändningar samtidigt.

– Grenar utan finländare kan man ändå se på Arenan – oftast med finskt referat, jätteofta också med svenskt.

Förutom herrishockeyn kan man se det mesta som händer i OS på Arenan.

– Det kommer att finnas några gånger där det gäller att välja bort någonting. Det kan ofta vara tyvärr kälkåkning. Jag säger tyvärr för jag tycker det är roligt att man just under OS har en möjlighet att se kälkåkning, konstaterar Portin.

– Det som väljs bort är sådant som inte alls är finländskt. En annan sak som man inte ser allt av är curling. Det spelas curling samtidigt på fyra banor. Det är en bana i gången som man kommer att se via Arenan, i vissa fall också i TV2 eller TV1.

Sammanfattningar i tv och radio

Tidsskillnaden till Pyeongchang är sju timmar. Tävlingsdagarna kommer att inledas klockan två på natten finsk tid och avslutas cirka klockan 17.

De viktigaste händelserna sammanfattas på webben, men också i radio och tv.

Maskottar i Pyeongchang.
OS-maskotarna Soohorang och Bandabi. Maskottar i Pyeongchang. Bild: Yle/Johan Portin PyeongChang 2018,olympiska spelen,Pyeongchang,maskotar

– Vi kommer att ha sammanfattningar på svenska i Yle Vega i samband med radionyheterna klockan åtta. Vi kommer också att sammanfatta när OS-dagen är slut vid midnatt i Korea, det vill säga klockan 17.

I TV2 sammanfattas tävlingsdagarna i ett magasinprogram på finska. Magasinprogrammen på en timme sänds klockan 18–19 samt 21–22.

– Den senare timmen av OS-magasinet är sådan som mera blickar framåt mot följande dag, som alltså börjar klockan två på natten finsk tid, berättar Portin.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport