Hoppa till huvudinnehåll

Sjukskötare från Finland står högt i kurs i Norge: "De är superbra"

camilla nergaard nessimo
Camilla Nergaard Nessimo, rekryteringsansvarig på bemanningsföretaget Dedicare Nurse. camilla nergaard nessimo Bild: Yle / Peter Karlberg Dedicare

Bristen på behörig sjukvårdspersonal är fortsatt stor i Norge och Dedicare, Norges största bemanningsföretag inom hälsovårdsbranschen, fortsätter därför sin rekrytering av sjukskötare från Finland.

I början av året besökte Dedicare Vasa, Åbo och Helsingfors. Resultatet den gången var att runt 40 sjukskötare tog chansen att jobba i Norge.

Vid tisdagens besök i Vasa gästades Dedicare av 50-60 personer, vilket resulterade i 35-40 ansökningar. På onsdagen var det dags för Åbo, där Dedicare har en öppen mottagning klockan 12-19.

Anledningen till att Norge lockar är höga löner och bra arbetsvillkor. Men oron över vad som ska hända efter social- och hälsovårdsreformen i Finland gör också att allt fler väljer att arbeta i Norge.

Dedicare ordnar allt det praktiska med anställningen och står dessutom för alla boendekostnader och resor till Norge.

- Vi har bättre villkor i Norge och sedan vill många också ha den friheten det innebär att kunna jobba korta perioder i Norge och själv kunna bestämma när man gör det, säger Camilla Nergaard Nessimo, rekryteringsansvarig på Dedicare Nurse.

Läkare för anteckningar
Läkare för anteckningar Bild: Wesley Wilson hälsovårs

De flesta från Finland som flyttar till Norge för att jobba gör det under rätt korta perioder och Dedicare rekryterar därför främst vikarier. Samtidigt finns även finländare som väljer att stanna en längre tid i Norge.

Arbetsperioden varierar från allt från två veckor, åtta-nio månader och flera år. Längden anpassas efter hur länge den sökande kan jobba.

Det finns inga exakta mål för den här rekryteringsturnén, som även den här gången besöker Vasa, Åbo och Helsingfors. Men det finns en tydlig förhoppning.

- Vi hoppas på att runt hälften av alla som besöker oss sedan också kommer och jobbar i Norge. Det viktigaste är ändå att det är bra kandidater som verkligen har lust att jobba i Norge.

Vi har bättre villkor i Norge och sedan vill många också ha den friheten det innebär att kunna jobba korta perioder i Norge och själv kunna bestämma när man gör det

Camilla Nergaard Nessimo menar att rekryteringsturnén har stor betydelse.

- Det betyder mycket för många att få möta oss personligen och att vi att själva också är sjukskötare och har stor förståelse för vad de funderar på.

Den vanligaste frågan som brukar ställas i samband med de här informationsträffarna är också väldigt lätt att svara på för Camilla Nergaard Nessimo och hennes kollegor.

- Finns det jobb i Norge? Svaret är ju ja, utan tvivel, säger Nergaard Nessimo med ett skratt.

Vård, sjukhus, patient
Vård, sjukhus, patient Bild: Yle/Tiina Karjalainen sjuksäng

Det finns ett stort behov i Norge av alla slags sjukskötare. Kraven som ställs på de sökande är bland annat att vara auktoriserad hälsovårdspersonal i Finland och att kunna svenska eller norska.

Utöver själva jobbet lyfter Camilla Nergaard Nessimo fram den vackra naturen i Norge och nya kulturella upplevelser. En annan sak som underlättar den sociala anpassningen till ett nytt land är att man ofta bor ihop med andra som är i samma situation.

- Man är aldrig ensam. Vi har också personlig uppföljning med alla som jobbar för oss, så man är verkligen aldrig ensam fast man flyttar till ett nytt land.

"Sjukskötare från Finland är superbra"

I vissa fall kan man tjäna dubbelt så mycket som man gör i Finland, beroende på vilken utbildning man har. Exempelvis om man har någon specialisttjänst. Man får också högre lön om man har lång arbetslivserfarenhet.

Sjukskötare från Finland står också högt i kurs i Norge.

- De är superbra. De flesta är också arbetsmyror. Språkmässigt kan det vara lite ovant i början för den som aldrig har varit i Norge tidigare. Men det är väldigt sällan det är ett problem.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland