Hoppa till huvudinnehåll

Skogar i Kronoby gödslas med helikopter

Helikopter sprider gödsel över skog i Seljes i Nedervetil.
Helikopter sprider gödsel över skog i Seljes i Nedervetil. Helikopter sprider gödsel över skog i Seljes i Nedervetil. Bild: Yle/Joni Kyheröinen helikoptrar,gödsel,skog,Kronoby,Nedervetil,Seljes

På tisdag och onsdag gödslas skog i området av Seljes i Nedervetil och Jeussen i Kronoby med helikopter. Det är Skogsvårdsföreningen som beställt helikoptern för en privat skogsägares räkning.

Thomas Åman som är skogsvårdsinstruktör på Skogsvårdsföreningen säger att gödsling av skog är en bra investering för den som placerat i skog.

- Avkastningen på gödslingen är omkring 15 procent på satsat kapital och med helikopter går det snabbt och smidigt när man rör sig över trädtopparna, säger Åman.

Thomas Åman på Skogsvårdsföreningen i Österbotten.
Thomas Åman. Thomas Åman på Skogsvårdsföreningen i Österbotten. Bild: Yle/Joni Kyheröinen skogar,Skogsvårdsförening,Nedervetil,Seljes,Kronoby,thomas åman

Fördelen är att man kan gödsla skogen oberoende av om marken är mjuk eller bärig. Gödslingen kräver inte heller några gallringsstigar.

500 kilo åt gången

Men smakar det så kostar det. Kostnaderna för helikoptergödsling är omkring 100 euro per hektar och så tillkommer kostnaderna för gödseln.

Det som behövs är en bra landsväg så att lastbilen kan föra de 500 kilo tunga gödselsäckarna till en plats där helikoptern kan landa för att tanka en gång per timme.

När helikoptern fyller 500 kilo gödsel åt gången i spridaren svävar den över lastbilen. Själva spridaren är stor och trattformad och hänger under helikoptern.

Thomas Åman på Skogsvårdsföreningen i Österbotten blickar upp mot helikoptern som gödslar.
Thomas Åman blickar upp mot helikoptern. Thomas Åman på Skogsvårdsföreningen i Österbotten blickar upp mot helikoptern som gödslar. Bild: Yle/Joni Kyheröinen helikoptrar,gödsel,skog,skogar,Nedervetil,Seljes,Kronoby,Skogsvårdsförening

Går snabbt

Gödslingen manövreras från helikoptern genom att man öppnar en lucka och en vinge sprider sedan gödseln över trädtopparna.

- Det tar knappa tre minuter att sprida gödsel över en hektar skog, säger Åman.

Helikoptern ägs av ett företag i Kannus.

Helikopter går ner för att fylla på gödsel som sen sprids över skog i Seljes i Nedervetil.
Helikoptern går ner för att fylla på med gödsel. Helikopter går ner för att fylla på gödsel som sen sprids över skog i Seljes i Nedervetil. Bild: Yle/Jukka Tyni helikoptrar,skog,skogar,Nedervetil,gödsel,Seljes,Kronoby

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten