Hoppa till huvudinnehåll

Strejkberedskap bland pappersförbundets medlemmar

Johan Granlund i Pappers 52
Johan Granlund. Johan Granlund i Pappers 52 kollektivavtal,UPM,Johan Granlund

På onsdagen förkastade Pappersförbundet Skogsindustrins avtalsförslag. Motdraget blev övertidsförbud från och med fredag morgon. Strejkberedskap finns, säger fackaktiva Johan Granlund på UPM Kymmene i Jakobstad.

Johan Granlund på UPM Kymmene i Jakobstad säger att han blev lite överraskad över att hans fackförbund Pappers så snabbt förkastade Skogsindustrins två förslag.

- Jag trodde avtalet skulle behandlas av styrelsen och fullmäktige på fredag.

Granlund säger att förhandlarna antagligen ansåg att anbudet inte gav något förhandlingsutrymme. Det tog Pappersförbundet bara ett par timmar att förkasta anbuden.

Motreaktionen blev övertidsförbud från och med fredag morgon. Det var inte den procentuella förhöjningen Pappers reagerade emot, menar Granlund.

- Det handlar till hundra procent om textdelarna.

Mera utomstående arbetskraft

Pappersförbundet har som i tidigare löneförhandlingar alltid reagerat skarpt mot att arbetsgivarna vill sälja ut arbete på fabrikerna till utomstående arbetskraft.

- På sikt leder det till att Pappersförbundet krymper och har små påverkningsmöjligheter, säger Granlund.

En stor fabrikshall. På golvet ligger rader med pappersrullar som är flera meter höga.
Pappersfabrik i Lojo. En stor fabrikshall. På golvet ligger rader med pappersrullar som är flera meter höga. Bild: Helena Rosenblad / Yle Västnyland,Lojo,Sappi Limited,pappersindustri,pappersprodukter,pappersmaskiner,papper,massa- och pappersindustri,skogsindustri

Så har det också gått de senaste åren. Pappers har minskat till en nivå på någonstans mellan 10 000 och 12 000 medlemmar. Får arbetsgivaren igenom sin vilja har Pappers mer än halverats på några år, säger Granlund.

- Vi är redan på gränsen till att bli ett för litet förbund.

Högre lön eller bättre arbetsvillkor?

Bland pappersmedlemmarna går åsikterna isär. En del kräver höga löneförhöjningar och strejkberedskapen är hög. Andra, som Granlund, fäster större vikt vid textdelarna istället för att pressa upp lönerna till det yttersta.

Sodapannans skorsten vid UPM i Jakobstad
Fabrikspipa vid UPM i Jakobstad. Sodapannans skorsten vid UPM i Jakobstad Bild: Yle/ Kjell Vikman sodapanna

Johan Granlund förklarar sin inställning med ett besök av UPM Kymmenes högsta chef Jussi Pesonen.

Pesonen sade då att han är beredd att betala en obegränsad löneförhöjning, men att han måste få skriva arbetsavtalet, berättar Granlund.

- Vi skulle ha fått en löneförhöjning så vi bleknar.

Då insåg Granlund att textdelarna i avtalet kan man inte pruta på. Inte heller ett nollavtal kan man acceptera.

- Det är vi helt emot.