Hoppa till huvudinnehåll

Uutissuomalainen: Olycksutredarna föreslår hundratals förbättringar för säkerheten - de flesta genomförs aldrig

En anställd vid Olycksutredningscentralen undersöker platsen för storolyckan vid en plankorsning i Raseborg.
De senaste åren har Olycksutredningscentralen gett över 100 rekommendationer om bättre säkerhet i järnvägstrafiken. På bilden undersöks platsen för storolyckan i Raseborg. En anställd vid Olycksutredningscentralen undersöker platsen för storolyckan vid en plankorsning i Raseborg. Bild: Lehtikuva järnvägar,Plankorsning,Olycksutredningscentralen,olyckor

De rekommendationer för förbättrad säkerhet som Olycksutredningscentralen ger, blir ofta liggande i skrivbordslådan. Färre än hälften förverkligas, skriver tidningsgruppen Uutissuomalainen.

Tidningsgruppen rapporterar om statistiken över de rekommendationer som Olycksutredningscentralen ger efter att ha utrett olika tillbud.

Sedan år 2010 har centralen gett 406 rekommendationer som skulle förbättra säkerheten. Bara 198 stycken, eller 47 procent, av rekommendationerna har lett till åtgärder, enligt tidningsuppgifterna.

Vid Olycksutredningscentralen är man trots allt tillfreds med situationen.

- Det är klart att flera av rekommendationerna gärna får sättas i verket, men vi är nöjda med hur de tas emot. Utvecklingen sker långsamt, säger centralens direktör Veli-Pekka Nurmi till tidningsgruppen.

Många förslag om plankorsningar

Allra flest rekommendationer om säkerheten ger centralen om flygtrafik.

När det gäller tågtrafik har det getts 110 olika rekommendationer sedan år 2010. Av dem gäller 23 olyckor vid plankorsningar, en problematik som har diskuterats efter storolyckan i Raseborg.

Nyligen sa ledningen för Trafikskyddet till Yle Nyheter att de förbättringar för plankorsningar som Olycksutredningscentralen har gett borde genomföras snabbt.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes