Hoppa till huvudinnehåll

Vi äter mindre fisk än tidigare – och det är den utländska laxen som minskar mest i popularitet

Norska odlade laxar i fiskdisken i butiken.
Norska odlade laxar i fiskdisken i butiken. Bild: Mostphotos/Alexander Blinov Laxfiskar,fisk (livsmedel),Norge,norsk lax

Fiskkonsumtionen minskar i Finland. Ifjol åt vi åtta procent mindre fisk än året innan, enligt Naturresursinstitutet Luke.

I medeltal åt finländaren ifjol ungefär 13 kilogram fisk per person, omvandlat till filévikt.

Ungefär en tredjedel av det här, fyra kilo, var inhemsk fisk medan konsumtionen av importerad fisk var drygt nio kilo per person.

En orsak till nedgången i konsumtionen av importerad lax är uppenbarligen att priset på lax har stigit.

Då det gäller den inhemska fisken låg konsumtionen på ungefär samma nivå som året innan. Däremot har den importerade laxen minskat kraftigt i popularitet.

- En orsak till nedgången i konsumtionen av importerad lax är uppenbarligen att priset på lax har stigit, säger överaktuarie Pentti Moilanen vid Naturresursinstitutet i ett pressmeddelande.

Finländarna åt ungefär 15 procent mindre importerad lax ifjol än året innan.

Siklöjan populärast bland de inhemska

Trots den dalande populariteten är den importerade odlade laxen fortsättningsvis Finlands klart populäraste fisk. Konsumtionen låg i fjol på ungefär 3,5 kilo per person. Finländarna konsumerade alltså nästan lika mycket odlad utländsk lax som inhemsk fisk totalt under året.

Efter den odlade laxen är tonfiskkonserver, odlad regnbågslax, djupfryst sej och olika räkprodukter populärast i den utländska fiskdisken.

Annos muikkuja
Siklöja är populärast bland de inhemska fiskarna. Annos muikkuja Bild: Sirkku siklöja

Bland de inhemska fiskarna ligger siklöjan i topp, enligt Naturresursinstitutets statistik.

Därefter följer gädda, abborre, gös, sik och strömming.

Läs mera:

All odlad lax innehåller omstritt etoxikin - EU förbjuder tillsatsen 2020

Allt fler frågor väcks kring tillsatsen etoxikin i odlad lax. Ämnet tillsätts i fiskmjöl som blir foder för att förhindra bränder vid transporter till havs. Vi vet inte tillräckligt om hälsoföljderna, påpekar EU, som tar steg för att förbjuda etoxikin.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes