Hoppa till huvudinnehåll

Analys: Tillväxten och stadsupproret gynnar Samlingspartiet, Sannfinländarnas kräftgång väcker frågor

Sampo Terho, Petteri Orpo och Antti Rinne
Sampo Terho, Petteri Orpo och Antti Rinne partiledare

Yles partimätning för oktober visar på stora förskjutningar mellan många partier. Vi sammanfattar resultaten i tre punkter.

1. Högkonjunkturen och stadsupproret gynnar Samlingspartiet

Samlingspartiet går från klarhet till klarhet i mätningarna. Med ett stöd på närmare 23 procent håller partiet ett betryggande avstånd till regeringskollegan Centern och oppositionsrivalerna SDP och De gröna.

De förbättrade ekonomiska utsikterna bidrar till Samlingspartiets framgång. I egenskap av finansminister kan partiordföranden Petteri Orpo ta åt sig en del av äran för den pågående högkonjunkturen.

I egenskap av finansminister kan partiordföranden Petteri Orpo ta åt sig en del av äran för den pågående högkonjunkturen.

Sänkningen av dagisavgifterna är en annan fråga där partiet haft hög svansföring.

Undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen (Saml) har varit pådrivande i sänkningen av dagvårdens klientavgifter, som kommer att märkas i plånböckerna på flera tusen barnfamiljer från och med nästa år.

I Helsingfors får Samlingspartiet benägen hjälp av borgmästaren Jan Vapaavuoris ihärdiga kamp mot landskapsreformen.

Vapaavuori tillbakavisar konsekvent spekulationerna om att Samlingspartiet skulle tala med kluven tunga i vårdfrågan.

Icke desto mindre bidrar Vapaavuoris kritik till att höja Samlingspartiets anseende i de stora städerna, där partiet sedan tidigare har sina starkaste fästen.

2. Vart pekar Sannfinländarnas formkurva?

Trots turbulensen efter sommarens partikongress har stödet för Sannfinländarna varit anmärkningsvärt stabilt. Fram till nu.

I den senaste mätningen backar Sannfinländarna med hela tre procentenheter. Det här är det lägsta stödet för Sannfinländarna sedan våren 2010.

Det här är det lägsta stödet för Sannfinländarna sedan våren 2010.

Det visserligen vanskligt att dra alltför långtgående slutsatser på basis enskilda mätningar. Samtidigt väcker resultaten frågor om vart Sannfinländarnas formkurva egentligen pekar för tillfället.

I ett inlägg på Facebook skriver partiordföranden Jussi Halla-aho att resultatet är överraskande, men att det inte finns orsak att gripas av panik. Frågan är om det sannfinländska partifältet tar resultatet med motsvarande lugn.

3. Vem leder oppositionen - SDP eller De gröna?

Sett till antalet mandat råder det ingen tvekan om vilket som är det ledande oppositionspartiet i riksdagen.

På pappret har De gröna med sina 15 ledamöter litet att säga till om i förhållande till SDP som sitter på 35 mandat.

Under Ville Niinistös ordförandeskap framstod De gröna ofta som ett likvärdigt alternativ till Socialdemokraterna.

Kommer Touko Aalto att överge sina försonliga brobyggarambitioner när det drar ihop sig till riksdagsval?

De grönas ettriga oppositionspolitik märktes i stödet: i månadsskiftet augusti-september gick De gröna om både SDP och Centern som landets näst största parti.

Nu ser trenden ut att vända för De gröna. Samtidigt har Socialdemokraterna tagit sig i kragen efter ett par dåliga mätningar tidigare i höst.

Ett stöd på 14 procent är förvisso ingen katastrof för De gröna. Men det blir intressant att se hur den nya ordföranden Touko Aalto reagerar om stödet fortsätter att sjunka. Kommer Aalto att överge sina försonliga brobyggarambitioner när det drar ihop sig till riksdagsval?

Läs mera:

Partimätning: De gröna och Sannfinländarna backar rejält, Samlingspartiet rycker ifrån

Yles partimätning för oktober visar på märkbara förändringar jämfört med månaden innan. Sannfinländarna får sitt sämsta resultat på sju år. Stödet för Samlingspartiet är däremot rekordhögt.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes