Hoppa till huvudinnehåll

David Lindgren är programledare för Melodifestivalen 2018

Leende man, porträtt
Leende man, porträtt Bild: SVT/Ulrika Malm David Lindgren,Melodifestivalen,Melodifestivalen 2018

Stort hemlighetsmakeri pågår varje år då Sveriges television SVT gör sig redo att presentera programledarna i nästa års upplaga av Melodifestivalen.

Att valet av programledare engagerar är inte så märkligt med tanke på att nästan fyra miljoner tittare ifjol följde med tävlingens final i direktsändning.

Varje år får programledarna ta emot både ris och ros av publiken.

Pappakroppen är tillbaka

I dag avslöjade SVT att det blir David Lindgren som ensam är programledare för Melodifestivalen.

Lindgren ledde programmet också ifjol, då tillsammans med Clara Henry och Hasse Andersson. Även om trions prestation tidvis kritiserades för att vara för mossig och ansträngd hyllades Lindgrens insatser. Inte minst hans schlagermedley som urartade i lättklädd dans. "Pappakroppen" blev ett viralt fenomen.

Lindgren har även tävlat i Melodifestivalen år 2012, 2013 och 2016.

Programledarna i Melodifestivalen 2017, David Lindgren, Clara Henry och Hasse Andersson.
I år får Clara och Hasse ta det lugnt i tv-soffan Programledarna i Melodifestivalen 2017, David Lindgren, Clara Henry och Hasse Andersson. Bild: Janne Danielsson/SVT Melodifestivalen,Melodifestivalen 2017

- David är en fenomenal entertainer som glänste i programledarrollen och vann tittarnas hjärtan i Melodifestivalen 2017. Men David har så många fler sidor att visa, säger Anette Helenius, projektledare för Melodifestivalen i ett pressmeddelande.

"En top-notch entertainer"

I dagens Melodifestival räcker det inte att programvärden kan presentera följande sångnummer med tydlig artikulation och bärande stämma. Under de senaste åren har programledarna bjudit på minst lika mycket show som de tävlande artisterna. Och allt tyder på att detta blir fallet också i vår.

- Det var viktigt att få tag på någon som kan showa, dansa och vara en top-notch entertainer, intygar Sunil Munshi som kommer att vara regissör för sändningarna 2018.

På rätt plats

David Lindgren själv säger sig vara överförtjust över uppdraget.

- Det var ifjol första gången i mitt arbetsliv som jag kände att jag var på rätt plats, jag hade så kul! Det blir en megautmaning att köra själv.

Senast Melodifestivalen leddes av en ensam programledare var 2009. Då gick uppdraget till Petra Mede.

Melodifestivalen kör igång 3 februari 2018, finalen går av stapeln den 10 mars.

Läs också