Hoppa till huvudinnehåll

Droger i Jakobstad: "Vi tar tag i problemen i ett tidigare skede än på större orter"

Ungdomar går i en park.
Drogbruket har gått neråt i åldrarna bland unga i Jakobstadsregionen, uppger polisen. Ungdomar går i en park. Bild: Yle/Mikael Kokkola ungdomar

Narkotikaläget bekymrar föräldrar i Jakobstad. Det var fullsatt i gymnastiksalen vid Oxhamns skola när Hem och Skola föreningen ordnade ett informationstillfälle på onsdagskväll.

Anledningen till oron är att drogbruket krupit ner i åldrarna. För en knapp månad sedan testade tio elever i åldern 14-15 år, de flesta svenskspråkiga, positivt för straffbart bruk av narkotika.

Hem och skola föreningen ordnade informationsmöte

Hem och skola föreningen vid Oxhamns skola tog tag i frågan och beslöt att ordna ett informationsmöte där polisen och de sociala myndigheterna skulle redogöra för läget bland grundskolelever.

Polisens oanmälda test bland skoleleverna var en väckarklocka för många.

- Jag sade i början av kvällen att om vi inte blir tvungna att rada ut fler stolar är jag besviken, då har vi ett problem. Då är föräldrarna problemet och att de inte bryr sig, säger Annette Kronholm -Cederberg som ordförande för Hem och skola föreningen vid Oxhamns skola

- När det ordnas ett offentligt möte ser man att det finns ett engagemang och en oro, det var fullsatt.

Ordförande Hem och Skola föreningen vid Oxhamns skola, Annette Kronholm-Cederberg och rektor Peter Lindqvist
Annette Kronholm-Cederberg och Peter Lindqvist. Ordförande Hem och Skola föreningen vid Oxhamns skola, Annette Kronholm-Cederberg och rektor Peter Lindqvist Bild: Yle/Kjell Vikman skolan (fenomen),Hem och Skola i Finland,Rektor,narkotika

Medvetenheten i skolan har ökat efter att så många unga elever åkte fast för narkotikabruk, säger rektorn vid Oxhamns skola, Peter Lindqvist.

- Eleverna känner till vad som hänt, det diskuteras, man talar om det hemma, helt klart har dom åsikter men jag tycker att eleverna känner sig lugna, säger Lindqvist.

Hur går man framåt i skolan nu då?

- Nu är det nog så att vi ser över våra planer, vi vill ha konkreta åtgärder. Vi funderar i olika grupper här i staden hur vi skall kunna samarbeta kring frågorna.

Narkotikabruk har gått ner i åldrarna

Det tycks vara så att narkotikabruket går ner i åldrarna och polisen var också förvånad över resultatet av de test som gjordes tidigare i höst.

- Vi har märkt att bruket har gått ner i åldrarna men det var en överraskning för oss att de var så pass unga som 14-15 åringar, säger äldre kriminalkonstapel Kaj Nyman som informerade om narkotikafrågor på mötet.

- En ganska stor del av 16-17 åringarna testar på narkotika av olika slag.

Barnskyddet har stödåtgärder som kan hjälpa upp situationen

En ung person under 15 år blir inte straffad i de här sammanhangen. I stället är de sociala myndigheter som träder in för att hjälpa till.

När det gäller en person mellan 15 och 18 år blir det en diskussion med åklagare och oftast blir det åtalseftergift och här medverkar också Barnskyddet.

Barnskyddet lyder under social - och hälsovårdsverket i Jakobstad och årligen har man cirka 900 anmälningar som berör 500 barn.

Oxhamns skola
Oxhamns skola. Oxhamns skola Bild: Nathalie Lindvall jakobstad

De flesta anmälningar kommer från de instanser som har anmälningsplikt och det gäller alla typer av barnskyddsärenden.

- Jag vill betona att vi kan träda in i ett tidigt skede i vår region om vi får vetskap om problemen. På större orter hinner problemen växa till sig innan det sätts in stödresurser, säger Sonja Hanhikoski - Sacklén som är socialhandledare vid Barnskyddet.

Barnskyddet kan bidra med bland annat klinikhjälp, stödpersoner och gruppverksamhet liksom familjeterapi.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten