Hoppa till huvudinnehåll

Jerome Powell förväntas bli ny chef för USA:s centralbank

Jerome Powell
Republikanen Powell sitter för tillfället i centralbankens styrelse. Jerome Powell Bild: SHAWN THEW USA

Enligt källor till nyhetsbyråerna Reuters och AFP ska USA:s president Donald Trump redan i går ha underrättat Powell om utnämningen.

Republikanen Powell sitter för tillfället i centralbankens styrelse och har hittills stött den nuvarande chefen Janet Yellens linje. Nordeas chefstrateg Jan von Gerich tror inte att utnämningen kommer att innebära stora förändringar i bankens verksamhet, åtminstone inte på kort sikt.

- På längre sikt kan det ändå hända hans åsikter börjar skilja sig från Yellens, säger von Gerich.

Powell är inte ekonom och har inte en bred akademisk bakgrund. På det sättet är han en otraditionell kandidat.― Jan von Gerich, Nordeas chefstrateg

Enligt von Gerich beror framtidens riktlinjer också på vem president Trump utnämner till de andra lediga posterna inom centralbanken.

- Det är helt möjligt att kandidater med hårdare linjer utnämns till någon mindre roll. Det kan påverka också Powells beteende där, säger han.

Ovanlig utnämning

Powell har gjort sig känd i Washington som en person som försöker skapa samförstånd och som föredrar att arbeta i kulisserna. Han har ett förflutet som vd vid investeringsbolaget Carlyle Group, där han skapat sig en förmögenhet som delägare.

Det som enligt von Gerich skiljer Powell från många andra kandidater är hans bakgrund.

- Han är inte ekonom och har inte en bred akademisk bakgrund. På det sättet är han en otraditionell kandidat, säger von Gerich.

Trump vill ha någon som han har utnämnt själv, det tycks vara viktigt för honom.― Jan von Gerich, Nordeas chefstrateg

Yellens period som chef tar slut i februari. Om Trump utnämner Powell blir han den första presidenten på 40 år som inte låter en chef utnämnd av sin företrädare fortsätta.

- Yellen kommer från fel parti, Trump vill ha en republikan. Trump vill också ha någon som han har utnämnt själv, det tycks vara viktigt för honom, säger von Gerich.

Efter president Trumps beslut måste också senaten godkänna utnämningen.