Hoppa till huvudinnehåll

Kampen om kompetensen hårdnar – Österbotten utmanar huvudstadsregionen i diskussion om arbetskraft

Arbetare i fabriken i Wärtsilä i Vasa
Arbetare i fabriken i Wärtsilä i Vasa, där man ständigt söker kompetent arbetskraft. Arbetare i fabriken i Wärtsilä i Vasa Bild: Yle/Sofi Nordmyr Wärtsilä Vasa,Wärtsilä,industri,metallindustri,arbetare,industriarbetare,metallarbetare,fabriksarbetare

Brist på arbetskraft, och då särskilt människor med specialkompetens, börjar bli ett allvarligt problem i Österbotten. Frågan är hur man ska få kunnig arbetskraft att räcka till även utanför huvudstadsregionen.

Nu väljer en rad österbottniska aktörer att flytta diskussionen kring den här frågan till huvudstadsregionen, åtminstone för en dag.

Vasaregionens Utveckling Ab och Österbottens handelskammare har tillsammans med tidningen Pohjalainen bjudit in ett trettiotal huvudstadsbor, med ett intresse kring Österbotten, för att diskutera arbetskraftsbristen.

Det handlar om en frukosttillställning imorgon fredag där man byter tankar kring ämnet. Syftet är att att tillsammans grubbla över hur man ska få rätta personer på rätta positioner, och på vilket sätt man får folk att söka sig till de områden där det i högsta grad råder brist på arbetskraft.

Frågor man lyfter upp till diskussion är bland annat om urbaniseringen är oundviklig, och betyder den trenden att huvudstadsregionen automatiskt är den enda vinnaren medan resten av Finland förlorar.

Fullt berättigad oro

Utgångspunkten för diskussionen är att företagen skapar arbetsplatser - men har den offentliga sektorn medel att tillsammans med företagen utveckla regionen, företagskulturen och miljön så, att regionen blir mer attraktiv, vilket i sin tur leder till fler jobb och invånare?

Enligt Juha Häkkinen, verkställande direktör för Österbottens handelskammare, är oron fullt berättigad.

- Även inom Nordens största energiteknologikluster, som finns i Vasa, finns det en betydande brist på arbetskraft gällande personal med kvalificerad kompetens. Så fort man byter några ord med en representant för något företag, oavsett bransch, kommer rekryteringar snabbt på tal.

Vasaregionen kan skryta med verkligt goda sysselsättningssiffror jämfört med övriga delar av landet, men det finns en oro för att den situationen förändras, särskilt när specialkompetens saknas och alltfler unga väljer att flytta bort från regionen.

I paneldiskussionen om tillgång på arbetskraft deltar Vasas stadsdirektör Tomas Häyry, biträdande borgmästare i Helsingfors Pia Pakarinen, Wärtsiläs kommunikationsdirektör Atte Palomäki, Åbo handelskammares verkställande direktör Minna Arve samt framtidens arbetstagare Eerika Niklander från Vaasa Entrepreneurship Society.