Hoppa till huvudinnehåll

Katalanska ministrar förhördes och häktades i Madrid - avsatte presidenten i Belgien

Hundratals människor samlades utanför en specialdomstol i Madrid när katalanska separatistledare skulle förhöras
Hundratals människor samlades utanför en specialdomstol i Madrid när katalanska separatistledare skulle förhöras Hundratals människor samlades utanför en specialdomstol i Madrid när katalanska separatistledare skulle förhöras Bild: EPA-EFE/JAVIER ETXEZARRETA Spanien,Katalonien

Spaniens riksåklagare José Manuel Maza har utfärdat häktningsorder för åtta avsatta ministrar i den katalanska regeringen som har förhörts av en specialdomstol i Madrid.

De åtta sparkade ministrarna vägrade att svara på frågor och fängslades omedelbart efter förhöret.

Den förre regionpresidenten Carles Puigdemont som befinner sig i Belgien tillsammans med fyra andra ministrar försäkrar för sin del att han är redo att samarbeta både med spanska och belgiska myndigheter.

Hans advokat sade i går att han är redo att förhöras av den lokala polisen i Belgien.

Ex-ministern Santi Vila var den enda som gick med på samarbete med spanska åklagare
Ex-ministern Santi Vila var den enda katalanska separatistledaren som gick med på samarbete med spanska åklagare Ex-ministern Santi Vila var den enda som gick med på samarbete med spanska åklagare Bild: EPA-EFE/KIKO HUESCA Spanien,Katalonien,Santi Vila i Vicente

Nio andra avsatta ministrar inställde sig däremot för förhör i en domstol i Madrid för att vittna om anklagelserna om uppror och uppvigling till uppror.

En av dem, den förre regionala affärsministern Santi Villa gick med på att samarbeta och fängslades inte.

Spaniens Högsta domstol sköt samtidigt fram förhören av nio medlemmar av det katalanska regionparlamentet.

De nio skall förhöras nästa vecka, bland dem det regionala parlamentets avsatta talman Carme Forcadell.

Förhöret av Carme Forcadell, den avsatte talmannen för Kataloniens parlament avbröts och sköts fram till nästa vecka.
Förhöret av Carme Forcadell (till vänster) den avsatta talmannen för Kataloniens parlament avbröts och sköts fram till nästa vecka. Förhöret av Carme Forcadell, den avsatte talmannen för Kataloniens parlament avbröts och sköts fram till nästa vecka. Bild: EPA-EFE/ZIPI Spanien,Katalonien

Vicepresidenten förhörs först

Två specialdomstolar i Madrid förhör i dag och i morgon katalanska ministrar som infann sig i huvudstaden.

Regionens avsatte vicepresident Oriol Junqueras var först på plats i specialdomstolen i Madrid. Han emottogs både med burop och stöd från anhängare som hades samlats utanför domstolen

- Vi är här för att göra ministrarna och medlemmarna i parlamentets presidium sällskap i en svår stund. Det finns många på vår sida som känner en känsla av orättvisa, säger Puigdemonts företrädare, den långvarige katalanska ledaren Artur Mas.

Förhören av de katalanska regeringsmedlemmarna sker i specialdomstolen Audiencia Nacional.

Den förre katalanska regionpresidenten Carles Puigdemont höll på tisdagen en presskonferens i Bryssel. Han tänker hålla sig i Belgien tills vidare säger hans advokat
Den förre katalanska regionpresidenten Carles Puigdemont höll på tisdagen en presskonferens i Bryssel. Han tänker hålla sig i Belgien tills vidare av rädsla för orättvis behandling i Spanien Den förre katalanska regionpresidenten Carles Puigdemont höll på tisdagen en presskonferens i Bryssel. Han tänker hålla sig i Belgien tills vidare säger hans advokat Bild: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET Carles Puigdemont,Katalonien

Begäran om utlämning?

Carles Puigdemont säger att han inte vill återvända till Spanien av rädsla för att han inte kommer att behandlas rättvist.

Specialdomstolens ordförande konstaterade "att det skulle vara normalt att utfärda en europeisk häktningsorder" om Puigdemont vägrar att återvända hem.

Puigdemonts advokat Paul Bekaert underströk på onsdagen att beslut om häktning och utlämning från Belgien kommer att fattas av en lokal domare och inte av den belgiska regeringen.

En häktningsorder mot Puigdemont och andra ledande separatister skulle också innebära att de inte kunna ställa upp i det katalanska nyvalet som den spanska regeringen har utlyst till den 21 december.

Kataloniens avsatte vicepresident Oriol Junqueras var den första som infann sig i specialdomstolen i Madrid
Kataloniens avsatte vicepresident Oriol Junqueras var den första som infann sig i specialdomstolen i Madrid Kataloniens avsatte vicepresident Oriol Junqueras var den första som infann sig i specialdomstolen i Madrid Bild: EPA-EFE/KIKO HUESCA Katalonien,Spanien

Upp till 30 år i fängelse

När det katalanska parlamentet röstade för självständighet förra fredagen innebar det ett brott mot landets grundlag, enligt den konservativa regeringen i Madrid.

Regeringen beslöt redan samma dag att upplösa parlamentet och att avsätta den regionala regeringen.

Spaniens riksåklagare José Manuel Maza utreder sammanlagt 20 katalanska politiker för bland annat uppror mot staten, uppvigling till uppror och missbruk av allmänna medel.

Om de fälls så riskerar de upp till 30 års fängelse.

Det är också möjligt att brottsrubriceringen ändras till försök till uppror. I så fall skulle de åtalade riskera högst sju och ett halv års fängelse.

Källor:AFP, Reuters

Läs också