Hoppa till huvudinnehåll

Oväntat besök av Aung San Suu Kyi i krisområdet

Aung San Suu Kyi
Aung San Suu Kyi Bild: EPA/HEIN HTET Aung San Suu Kyi,Myanmar,oppositionsledare

Den burmesiska ledaren Aung San Suu Kyi besöker för första gången konfliktområdet i Rakhine sedan rohingyakrisen bröt ut.

Besöket är överraskande och har inte utlysts på förhand.

Aung San Suu Kyis regering uppger att hon är på ett dagsbesök i delstaten och ska besöka Sittwe, Muangdaw och Buthiduang.

Enligt nyhetsbyrån Reuters har hon med sig 20 personer i två militärhelikoptrar. Sällskapet inkluderar polischefer, militär och statliga tjänstemän.

Burmas ledare, Nobels fredspristagare Aung San Suu Kyi får hård kritik världen över
Burmas ledare har fått massiv kritik för sin passivitet i en kris som FN betecknar som etnisk rensning. Burmas ledare, Nobels fredspristagare Aung San Suu Kyi får hård kritik världen över Bild: EPA-EFE/T. MUGHAL Myanmar,Rohingyer,Aung San Suu Kyi

Kritiserats för sin passivitet

Nobelpristagaren Aung San Suu Kyi har fått hård internationell kritik för att hon inte ingripit i den burmesiska militärens våld mot rohingyaminoriteten.

Regeringen säger sig hålla på att utarbeta en plan för hur rohingyaflyktingarna ska kunna återvända hem men människorättsorganisationerna avfärdar den som tomma ord.

Minoriteten har fortsatt fly Burma. Enligt Reuters anlände tusentals rohingyer till Bangladesh så sent som på onsdag kväll.

Det är oklart om flyktingarna som återvänder har rätt till medborgarskap i Burma. Burma har betraktat rohingyer som illegala bengaliska invandrare medan de själva anser sig vara burmeser eftersom de har bott flera generationer i landet.

Över 430 000 rohingyer har flytt till grannlandet Bangladesh sedan den 25 augusti
Rohingyerna fortsätter fly undan militärens våld. Över 430 000 rohingyer har flytt till grannlandet Bangladesh sedan den 25 augusti Bild: EPA-EFE/ABIR ABDULLAH Myanmar,Mr. Bangladesh,Rohingyer

Över 600 000 rohingyer har under hösten flytt från Burma till Bangladesh. FN betecknar våldet mot minoriteten som etnisk rensning. Rohingyerna har förföljts redan i tiotals år i Burma men konflikten blossade upp igen i augusti i år.

Läs mera:

FN nagelfar Burma igen - bygger läger för 800 000 flyktingar

Burmas regering har inte uppfyllt sin plikt att skydda rohingyamuslimer och omvärlden är medskyldig till flyktingkrisen, anser två av FN:s specialrådgivare. FN planerar att bygga världens största flyktingläger i Bangladesh för 800 000 rohingyer.