Hoppa till huvudinnehåll

Pargas stigar rustas upp - ska locka invånare och turister till strövtåg i naturen

Person vandrar i naturen, närbild på skorna.
Arkivbild. Person vandrar i naturen, närbild på skorna. äventyr,fötterna,Sport,vandring,motion,promenadleder,naturstigar,motionsslingor,Mungo Park

Det ska bli lättare för både invånare och turister att hitta naturstigarna i Pargas kommunområde. Kanske kan besökare snart hyra kajak, paddla till Norrbyholmen och vandra längs med stigarna.

Under de senaste månaderna har Helena Särkijärvi jobbat med att kartlägga naturstigar i Pargas och funderat på nya rutter som kunde locka besökare. Den första tiden ägnade Särkijärvi åt att ro till Pargas stads friluftsöar.

- Norr om Malmen finns Norrbyholmen som jag besökt flera gånger. Det har också blivit många besök på Långholmen i Kyrkofjärden, bland annat med en person från NTM-centralen som granskat platsen ur miljöskyddsperspektiv.
Skip Instagram post


Målet är att göra det lättare för invånarna att röra sig i naturen.

- Det är mycket hälsosamt med tanke på både psykisk och fysisk hälsa, säger Särkijärvi.

- Också vetenskapliga studier har visat det samma, det är inget som någon bara hittat på. Naturen främjar välmåendet,

Kombinera vandring med kajaktur

Då det gäller naturstigar på öar behövs ett sätt att ta sig fram också för dem som inte har en egen båt.

- Tanken är att utveckla möjligheterna till att hyra en kanot eller kajak, eller en roddbåt.

- Ser man på gamla bilder tagna i Pargas märker man att roddbåten varit ett mycket vanligt fortskaffningsmedel, kanske de tiderna kommer tillbaka, skrattar Särkijärvi.
Skip Instagram post


Särkijärvi tror starkt på att människor i dag gärna vill röra på sig från ett ställe till ett annat för egen motor, med muskelkraft.

- Det är ekologiskt och hälsosamt. Man hinner se och uppleva mer.

Vandring är trendigt

Det är inte bara de lokala invånarna som ska lockas till att upptäcka naturstigarna. Ett andra mål är att främja närturismen, och i ett senare skede kanske också internationell naturturism, berättar Särkijärvi. Att vandra är något av en trend just nu.

- Jag som varit scout och länge jobbat inom natur och miljö tycker att det är lite roligt att det nu blivit modernt och jättetrendigt. Men jag tror att det är en naturlig följd av urbaniseringen och till och med lite främjade från naturen.

Hund med ryggsäck i skogen.
Hund med ryggsäck i skogen. Bild: Sirpa Ukura / sirpa.u@tele2.se Vandring,hund,naturstigar,utflykt

Stigarna ska rustas upp

Särkijärvi har kartlagt de befintliga rutterna, och rutter som hon tycker har potential, med hjälp av en mobilapplikation. Ställen där något behöver åtgärdas har markerats på kartan. Det kan gälla trädstammar som ligger över stigarna, bristfällig skyltning eller ställen där trappor kunde behövas.

- Många lokala har tagit kontakt för att berätta om sina önskemål. Jag har också samarbetat med turistföretagare och organisationer, berättar Särkijärvi.
Skip Instagram post


Projektet har egna sidor på Facebook och ett instagram-konto där man kan följa med hur det framskrider.

Exakt vad som händer då projektet är slutfört är ännu oklart.

- Hoppas det händer möjligtvis mycket, och bra saker. Jag har varit väldigt ivrig och till och med fått bromsa lite med alla vilda idéer.

- Förstås ska man också komma ihåg att det handlar om en känslig natur, speciellt då man rör sig på öarna. Naturskyddsperspektivet måste noga beaktas, säger Särkijärvi.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland