Hoppa till huvudinnehåll

Skatteräknaren: Vad betalar du i skatt och hur används dina skattepengar?

Bildsättning. Förstoringsglas över 50-eurossedlar, Finlands flagga i bakgrunden.
Bildsättning. Förstoringsglas över 50-eurossedlar, Finlands flagga i bakgrunden. Bild: All Over Press ekonomi,Finland,Finlands flagga,Förstoringsglas,budgetar,euro,finansväsen,förstoringsglas,Inkomst,pengar,public budget

Med Yles skatteräknare kan du enkelt kolla hur mycket du betalar i skatt med nuvarande inkomstnivå och hemkommun. Räknaren visar också hur skatterna du betalar finansierar till exempel utbildning, socialskydd och försvar.

Yles skatteräknare

Skriv in enbart löneinkomster, inte inkomster från pension eller arbetslöshetsstöd som beskattas på annat sätt. Räknaren beaktar kommun- och statsbeskattning, Yle-skatten, sjukförsäkringens dagpenningsavgift, arbetslöshetsförsäkringsavgiften och arbetspensionsförsäkringsavgiften samt allmänna avdrag. Räknaren utgår från att du konsumerar hela din nettoinkomst. Uppgifterna är riktgivande och räknaren beaktar inte alla avdrag som görs i beskattningen. Din årsinkomst beräknas enligt 12,5*månadslönen för att beakta semesterpenningen. Yle sparar inte dina svar.Källa: Skatteförvaltningen, Statistikcentralen, Skattebetalarnas centralförbund

Det är skattepengarna som får vårt samhälle att fungera. Med skattemedel bekostas hälsovården, skolorna och polisen. Skattemedel används för miljöforskning och olika slags utvecklingsprojekt.

Skatterna väcker också stora känslor: Vem betalar och hur mycket? Vad använder Finland sina skattemedel till? Varför är det så komplicerat att förstå sig på beskattningen? Hur många personer jobbar med våra skatter?

Överinspektör Kaj Hoffren vid Skatteförvaltningen har svaren.

Vilka andra summor tas från lönen förutom skatter?
- Förskottsinnehållning, alltså skatt, dras av från lönen enligt skattekortet. Det är ändå bara en del av den summa som du betalar. Arbetsgivaren drar också av avgifter för pensions- och arbetslöshetsförsäkring. Om du hör till ett fackförbund eller en arbetslöshetskassa kan arbetsgivaren dra av och vidarebefordra medlemsavgifterna.

Kan en vanlig medborgare påverka hur mycket hen betalar i skatt?
- Ju mer avdrag du gör från skatten, desto mindre betalar du. Skatteförvaltningen gör automatiskt vissa avdrag men en del måste man göra själv. Det lönar sig att deklarera avdragen eftersom de minskar på din skatt. Nuförtiden finns det ändå inte lika många möjligheter till avdrag som man kan göra själv som förut.

Vem får mer skatteintäkter, kommunen eller staten?
- Största delen av skatterna från privatpersoner går till kommunerna. Och till exempel fastighetsskatten går i sin helhet till kommunerna.

Varför är beskattningen så komplicerad?
- Olika inkomster beskattas på olika sätt. Bara det här gör beskattningen invecklad. Från lönen får man till exempel göra olika avdrag som avdrag för inkomstens förvärvande, förvärvsinkomstavdrag och arbetsinkomstavdrag. Består din inkomst av bidrag kan man i regel inte dra av någonting.

Kunde man inte göra beskattningen enklare eller effektivare?
- Alla människor har olika livssituation och olika behov. När vi tar det i beaktande blir beskattningen invecklad. I mångt och mycket är beskattningen ändå ett resultat av politik.

Hur många personer arbetar med beskattningen?
- Skatteförvaltningen har 4 900 anställda. Av dem arbetar en stor del med privatpersoners och företags beskattning.

Varför måste vi ha beskattning och till vad används skattepengarna?
- Skatteförvaltningen får via skatterna in pengar till staten, kommunerna, församlingarna, FPA och skogsvårdsföreningarna. Med pengarna betalar man alla de funktioner som får vårt samhälle att fungera.

- Lejonparten av skatterna går till socialskyddet, hälsovården och utbildningen. Många tjänster skulle vara något eller mycket dyrare om de inte bekostades eller stöddes med skattemedel.

Statens budget hittar du i tjänsten Veropuu (på finska)

Här hittar du Skatteförvaltningens fickstatistik

Läs mer i Vetamix artikel Vart går dina skattepengar egentligen?

Ursrpunglig text och programmering: Teemo Tebest och Jari Järvinen. Översättning av Linus Lång och Malin Ekholm.