Hoppa till huvudinnehåll

Friidrotten inför rankinglista – fungerar som kval till stora mästerskap

Hinderlöpningstävling.
Hinderlöpningstävling. Bild: Xinhua / Barcroft Media / All Over Press friidrott,Världsmästerskapen i friidrott,hinderlöpning,3000 meter hinder

Från och med nästa år kommer en världsrankinglista att ligga till grund för vilka friidrottare som får tävla i stora mästerskap. Idrottarna kommer att samla poäng i olika tävlingar.

Då friidrottare ska försöka kvala in till VM år 2019 och OS 2020 så kommer det att ske med hjälp av en rankinglista i stället för det nuvarande systemet med kvalgränser. Det har internationella friidrottsförbundet IAAF beslutat.

Friidrottarna ska samla rankingpoäng i tävlingar på olika nivåer under säsongerna som leder fram till ett mästerskap.

– Den nya rankingen ska driva och forma det internationella tävlingssystemet, inklusive kval till mästerskap, säger IAAF:s ordförande Sebastian Coe på förbundets webbplats.

Högre status på Diamond League

Förhoppningen är också att stora stjärnor ska tävla mer än tidigare och framför allt möta varandra. Med det nya systemet vill man också öka statusen på bland annat Diamond League-tävlingar där det ska finnas mycket poäng att plocka.

– För första gången i historien kommer idrottare, media och fans ha en tydlig förståelse för hierarkin mellan tävlingar, från nationella till globala evenemang. De kommer att följa en logisk väg mot stora mästerskap, säger Coe.

Fler detaljer kring rankingen samt hur poängsystemet ska formas kommer att presenteras i början av nästa år.

 • Boris Johnson i Berlin - beredd att kompromissa kring brexitavtal

  Merkel uppgav att EU är beredda att förhandla kring handeln.

  Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sade i dag att Storbritanniens nuvarande utträdesavtal med EU är oacceptabelt under en gemensam presskonferens med Tysklands förbundskansler Angela Merkel under Johnsons besök i Berlin.

 • 40 kor på vift i skogen i Laukas - nu ska de avlivas

  Expert: Djur förvildas snabbt ute i skogen.

  I Vehniätrakten i Laukas har en hjord på cirka 40 nötkreatur varit på fri fot i skogen sedan våren. På tisdagen ställdes läget på sin spets då djuren, som trängt sig in på gårdar och vägar, började utgöra en fara för folk i området. Just nu håller hjorden till i skogen nära bondgården.

 • Sopkärl vid rastplatsen i Horsbäck efterlyses

  Problemet lyfts fram i ett invånariniativ.

  Raseborgs stad kommer nu vända sig till Trafikledsverket Väylä med en önskan om att det skulle placeras sopkärl på rastplatsen invid riksväg 25 i Horsbäck.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport