Hoppa till huvudinnehåll

Horribla handelsavtal och kärnvapenhot på Trumps agenda

Den amerikanska presidentens flygplan Air force One utanför Tel Aviv i Israel den 22 maj 2017
Den amerikanska presidentens flygplan Air force One utanför Tel Aviv i Israel den 22 maj 2017 Bild: EPA/ABIR SULTAN USAs president,USA,Air Force One

Handelsfrågor och det nordkoreanska kärnvapenhotet verkar dominera president Trumps första Asien-resa. Handelsunderskott och säkerhet hänger ihop.

Donald Trump talar gärna pengar. Han definierar sin resa som något som ska öka USA:s välstånd.

- Varje handelsavtal vi har är uselt, det är underskott i handeln, med länder som utnyttjar USA. Det är sorgligt, sade Trump på regeringens sammanträde i tisdags.

Amerika först också i Kina

- Jag vill inte såra någon inför min resa, men det är horribelt hur stort handelsunderskott vi har, sade president Donald Trump vid regeringens sammanträde på tisdagen.

Kina var ett exempel. Som han ser det utnyttjar många asiatiska länder USA. I själva verket är alla handelsavtal dåliga för USA och måste omförhandlas.

Hans agenda hänger ihop med värdarnas. Handelsrelationerna är besvärliga både med Japan och Sydkorea och övriga länder i regionen. Alla möts till toppmöte i anslutning till Trumps besök.

Asien vill ha trygghetsgaranti

Säkerhetspolitiken är det allvarligaste hotet för länderna runt Nordkorea. De vill gärna höra Trump försäkra att USA står på deras sida också militärt.

President Donald Trump talar inför FN:s generalförsamling
Trump talar inför FN:s generalförsamling i september 2017. President Donald Trump talar inför FN:s generalförsamling Bild: EPA-EFE/PETER FOLEY Donald Trump,FN:s generalförsamling

När Trump talade i FN:s generalförsamling upprepade han det amerikanska hotet om att avbryta alla ekonomiska förbindelser med länder som har handelsförbindelser med Nordkorea.

Där har han problem med Kina.

Beundrat Kina

Kina är stormakten, den enda som kan mäta sig med USA. Och kanske den enda som också kan gå om USA.

President Trump sägs ha en respekt för starka ledare och uppskatta den kinesiska presidenten. Trump sände till och med ett gratulationstelegram efter den kinesiska partikongressens omval av Xi Jinping. Men det är inte säkert att beundran är ömsesidig.

Några handelsavtal det enda säkra

I resan till Kina deltar en stor handelsdelegation. Det väntas bli diverse handelsöverenskommelser.

Om framgångarna annars blir små, kan man åtminstone underteckna några handelsavtal, raljerar amerikanska observatörer..

Amerikanska arbetsplatser

Genast efter sin resa har presidenten lovat kungöra namnet på ett stort bolag som flyttar hem sin produktion till USA.

Det blir en överraskning också för det land där de är nu, sade presidenten.

Som han ser det ska amerikanska företag verka i USA och sysselsätta amerikanska arbetare. Trump är ingen vän av globalisering, multinationella handelsavtal och kontakter.
.

Längsta resan

Donald Trump börjar sin resa på fredag morgon amerikansk tid. Första anhalt är Hawaii, för anpassning till tidsskillnaden. Sedan fortsätter resan till Japan.

Därefter står Sydkorea i tur. Där annullerades den planerade resan till gränszonen mot Nordkorea.

Och efter Kina ska presidenten ännu resa till Vietnam och Filippinerna.

Det här är den längsta resan han har gjort som president och den första till Asien.

Golf ger gott humör

President Trump säger sig se fram emot många möten i Asien med presidenter och statschefer som har blivit goda vänner.

Värdarna vet hur de ska hålla president Trump på gott humör. Och det kan behövas på en så lång resa. I Japan börjar det med en golftur.

Undviker avvikningar från manuskriptet

Statsbesök är välregisserade jippon. Det verkar finnas en oro över om presidenten ska hålla sig till manuskriptet.

I Kina blir det ingen presskonferens, ingen möjlighet ställa frågor. Man får anta att pr-presonalen oroas för presidentens frispråkighet. Men det passar säkert kineserna också att inte svara på frågor från amerikanska journalister.

Hemma i USA hoppas republikanerna få lite arbetsro för att få ordning på leden, till exempel när det gäller skattereformen.

Som det påpekas; i Kina är ju Twitter förbjudet.

Läs också