Hoppa till huvudinnehåll

ICC utreder misstankar om krigsbrott i Afghanistan - USA hör till de misstänkta

ICC:s chefsåklagare Fatou Bensouda.
ICC:s chefsåklagare Fatou Bensouda inleder en utredning så fort hon får tillstånd av domstolens domare. ICC:s chefsåklagare Fatou Bensouda. Fatou Bensouda

Den internationella brottmålsdomstolen ICC vill inleda en formell utredning av påstådda krigsbrott i Afghanistan.

Enligt ICC:s chefsåklagare Fatou Bensouda finns det "skälig anledning" att tro att krigsbrott och brott mot mänskligheten har begåtts i samband med den väpnade konflikten i landet.

Bensouda avslöjar inte vilka parter det handlar om, men enligt en ICC-rapport från i fjol misstänks amerikanska soldater ha begått övergrepp i form av tortyr och våldtäkt vid förhör avfångar under åren 2003 och 2004.

Amerikanska soldater.
Amerikanska soldater misstänks för grymheter mot fångar i Afghanistan. Amerikanska soldater. Bild: EPA/US MARINES USA,us marine

Den amerikanska underrättelsetjänsten CIA, afghanska soldater och medlemmar i talibanrörelsen pekades också ut i samma rapport.

Chefsåklagaren kommer i utredningen att koncentrera sig på anklagelser om brott som begåtts i Afghanistan efter maj 2003 och krigsbrott i andra länder som har koppling till situationen i Afghanistan efter juli 2002.

Bensouda måste vänta på tillstånd av domstolens domare för att kunna inleda en formell utredning.

Första gången ett land utanför Afrika behandlas

Den internationella brottmålsdomstolen, som grundades år 2002, har aldrig tidigare behandlat brottsmisstankar som handlar om länder utanför Afrika.

USA hör inte till de 120 länder som är medlemmar i ICC. President George Bush motiverade beslutet med att domstolen skulle kunna döma amerikanska medborgare av politiska orsaker.

USA har tidigare motsatt sig domstolens rätt att döma amerikanska soldater.

Källa: Reuters

Läs också