Hoppa till huvudinnehåll

IS tog på sig skulden för terrordådet i New York men utan några bevis

Brottsutredare undersöker hyrbilen som användes i terrordådet i New York
Brottsutredare undersöker hyrbilen som användes i terrordådet i New York. Brottsutredare undersöker hyrbilen som användes i terrordådet i New York Bild: EPA-EFE/JUSTIN LANE USA,New York

Terrorgruppen IS har tagit på sig skulden för terrordådet i New York i tisdags som krävde åtta dödsoffer.

Gruppens nättidning Al-Naba hävdar att den 29 årige uzbeken som körde över folk på en cykelväg med en hyrd bil, var en av det så kallade kalifatets soldater.

IS lade ändå inte fram några bevis för sitt påstående.

Terrorgruppen har ofta tagit på sig skulden för attacker, trots att gärningsmannen inte verkar ha haft någon direkt kontakt med IS.

Uzbeken som överlevde attacken, lämnade efter sig en papperslapp i hyrbilen där han hänvisade till IS. Men inget tyder tills vidare på att han skulle ha haft närmare kontakter med IS.

Den misstänkte har åtalats för terrorism och han kommer att ställas inför rätta i New York.

Den federala åklagaren Joon H. Kim har inte ännu beslutat om han yrkar på dödsstraff
Den federala åklagaren Joon H. Kim har inte ännu beslutat om han yrkar på dödsstraff Den federala åklagaren Joon H. Kim har inte ännu beslutat om han yrkar på dödsstraff Bild: EPA-EFE/JUSTIN LANE USA,New York

Brukar skydda överlevande

IS brukar rätt sällan ta på sig skulden för attacker om gärningsmannen har överlevt och gripits.

Gruppen vill därigenom skydda terrorister som har överlevt eftersom uttalanden kunde försätta dem i ett värre läge inför en rättegång.

Nu tog det alltså flera dagar för gruppen att kommentera dådet och man undrar varför den gjorde så i det här fallet.

IS-anhängare

Uzbeken som kom lagligt till USA år 2010, har enligt åklagare öppet visat sitt stöd för IS men mycket tyder på att han var en så kallad ensam varg.

Han har i preliminära förhör berättat att han inspirerades av videoband som IS har lagt ut på nätet och som han brukade se på via sin mobiltelefon.

Han lär också ha sagt att han är nöjd med vad han gjorde och han bad om lov att hänga upp IS flagga vid sin sjukhusbädd.

Sörjande har lagt ut blommor vid cykelvägen i New York där terrordådet inträffade
Sörjande har lagt ut blommor vid cykelvägen i New York där terrordådet inträffade Sörjande har lagt ut blommor vid cykelvägen i New York där terrordådet inträffade Bild: EPA-EFE/JUSTIN LANE USA,New York

Dödsstraff eller ej

Åklagarna i New York har inte ännu beslutat om de kommer att kräva dödsstraff för terrordådet men president Donald Trump upprepade via Twitter att han vill ha dödsstraff för den åtalade uzbeken.

- Det ligger något passande i att han hålls i det hem där han begick sitt förfärande brott. DÖDSSTRAFF ! , skrev presidenten på Twitter.

Juridiska experter säger att presidentens uttalanden kan utnyttjas av den åtalades advokater som kan hävda att Trumps uttalanden påverkar rättegången och jurymedlemmar på ett orättvist sätt.

- Försvaret kommer helt säkert att hävda att det här är orättvist och dett väcker frågor om en jury kan fatta ett opartiskt beslut, säger professor James Acker vid New York:s universitet.

New Yorks borgmästare, demokraten Bill de Blasio säger att han kategoriskt motsätter sig dödsstraff.

- Jag anser att denna individ bör ruttna i ett fängelse för resten av sitt liv, säger de Blasio.

New Yorks borgmästare Bill de Blasio motsätter sig dödsstraff för uzbeken som åtalas för terrorbrott
New Yorks borgmästare Bill de Blasio motsätter sig dödsstraff för uzbeken som åtalas för terrorbrott New Yorks borgmästare Bill de Blasio motsätter sig dödsstraff för uzbeken som åtalas för terrorbrott Bild: EPA-EFE/JUSTIN LANE USA,New York,Bill de Blasio

Inte till Guantanamo Bay

Trump antydde genast efter attacken att han vill skicka den gripne uzbeken till det omstridda fånglägret Guantanamo Bay på Kuba, men nu verkar han ha ändrat åsikt

- Skulle älska att skicka terroristen till Guantanamo men statistiskt sett tar processen mycket längre än genom det federala systemet, skrev Trump på Twitter.

Experter tror att Trump tänkte om efter att han informerades om hur svårt och kontroversiellt det kan vara att skicka en terrormisstänkt med lagligt uppehållstillstånd i USA, utomlands till ett så hårt kritiserat fångläger som Guantanamo Bay.

Källor: AP, Reuters New York Times