Hoppa till huvudinnehåll

JK: Medicinalrådet Timo Keistinen prickas inte för sina utlåtanden om Vasa centralsjukhus

vasa centralsjukhus
Vasa centralsjukhus vasa centralsjukhus Bild: Yle/Roy Fogde Vasa,Vasa centralsjukhus

Justitiekansler Risto Hiekkataipale anser att det inte finns några skäl att vidta åtgärder mot medicinalrådet Timo Keistinen med anledning av hans utlåtanden om Vasa centralsjukhus och omfattande jour vid sjukhuset.

Anmälan till JK gjordes av Jan-Erik Granö och kommundirektör Rurik Ahlberg. Granö tycker att beslutet från justitiekanslern är bedrövligt.

- Det stör mig våldsamt att man i förorden noterar att det har skett i brådskande ordning och då får man ta till det man har. Det vill säga JK har legitimerat det att man får ta till altenativa sanningar i en lagberedning bara man konstaterar att det är bråttom, säger Granö.

- Det ger ju inte rätt bild av Finland som en rättsstat.

Medicilarådet Timo Keistinen på besök i Jakobstad
Medicinalrådet Timo Keistinen Medicilarådet Timo Keistinen på besök i Jakobstad Bild: YLE/ Kjell Vikman keistinen

Granö anser att justitiekanslern inte på något sätt bemött frågan om tjänstemannaansvar utan har gått på en helt annan linje.

- Jag får den uppfattningen att han antingen inte har velat eller brytt sig om att öppna det här. Och i båda fallen är det rent utsagt förkastligt.

- Det vi för fram har chefsöverläkare Auvo Rauhala kunnat belägga till hundra procent, alla de felaktigheter som har framförts och som definitivt ger en underlig uppfattning om beredningsprocessen.

Allt har gått rätt till enligt ministeriet

I svaret från JK finns enligt Granö också ett inledande stycke från social-och hälsovårdsministeriet där det sägs att inga fel har begåtts av Keistinen.

- Om man inte ens bemödar att bemöta eller kommentera de fakta vi har kommit fram med utan bara i avgörandet citerar lagen om vad justitiekanslern ska göra och sedan konstaterar att på basis av tillgängligt material så finns ingen orsak att misstänka att någon tjänsteman skulle ha förfarit fel. Då tycker jag man är ute och cyklar, för då har man inte läst vad där står. Jag hade inte trott att vi har en sådan stat.

- Vi kan bara förundra oss över hans sätt att låta politisk ändamålsenlighet, alternativa sanningar och direkta lögner få vara legitimerade i sådana här sammanhang. För att citera en klok man: då har vi låtit vår rättstat erodera.

Chefsöverläkare är besviken

Auvo Rauhala, chefsöverläkare på Vasa centralsjukhus.
Chefsöverläkare Auvo Rauhala Auvo Rauhala, chefsöverläkare på Vasa centralsjukhus. Bild: Yle/Joni Kyheröinen auvo rauhala

Chefsöverläkare Auvo Rauhala vid Vasa centralsjukhus är både förvånad och besviken över beskedet och skriver på Facebook.

- Felaktigheter i medicinalrådets text var alldeles uppenbara. Alla läskunniga kan själv lätt konstatera saken.

Enligt Granö kan man inte föra saken vidare i Finland eftersom JK är den högsta laglighetsövervakaren i landet. Men man kan kanske ta fallet till Europadomstolen.

- Nu finns det en aspekt här som rör minoritetsskydd. Det kan finnas, jag är inte säker, en möjlighet att gå till Europadomstolen, men jag måste diskutera med folk som kan de här systemen och processerna bättre än jag, innan man går vidare i den riktningen.

Medicinalrådet Timo Keistinen har inte varit anträffbar för en kommentar.

Uppdaterad 3.11.2017 kl.10.53 med fler kommentarer av Jan-Erik Granö.