Hoppa till huvudinnehåll

Lajka blev pionjär bland jordbor - 60 år sedan den första hunden besökte rymden

Hunden Lajka.
Hunden Lajka på väg på sitt uppdrag. Hunden Lajka. Bild: UPPA/Photoshot All Rights Reserved/All Over Press Laika,lajka

Hunden Lajka är den första levande jordbon som har funnits i omlopp kring jorden. Tragiskt nog kom hon inte levande tillbaka.

Den 3 november 1957, för 60 år sedan, mitt i den mest aktiva rymdkapplöpningen mellan Sovjetunionen och USA, åker hunden Lajka ut i rymden för att utföra ett ärofyllt uppdrag.

Lajka blir en milstolpe i det ambitiösa sovjetiska rymdprogrammet när hon blir den första jordbon som sätts i omlopp kring jorden.

Tidigare har några apor och flugor besökt rymden på uppdrag av amerikanerna, men sovjeterna använde hellre hundar och Lajka var den första av dessa.

Det skulle dröja tre och ett halvt år innan den första människan, Jurij Gagarin, får samma uppdrag.

Men i samma stund som raketmotorerna sätter i gång och jobbar med ett öronbedövande ljud är Lajka tyvärr dödsdömd.

Döden kom överraskande

Den rymdkapsel Lajka färdades i, Sputnik-2, var aldrig ens tänkt att återvända till jorden hel och välbehållen. Raketforskarna visste att de inte skulle få klappa hunden några fler gången då hon gick in i kapseln.

Något gick ändå fel och Lajka dog snabbare än beräknat. Hunden hade fått med sig mat och vatten som skulle räcka för en vecka, men döden kom betydligt tidigare än så.

Staty av hunden Lajka. Statyn finns i Moskva.
Lajka står staty i Moskva. Staty av hunden Lajka. Statyn finns i Moskva. Bild: imago/Xinhua/ All Over Press Laika,lajka

Temperaturregleringen fungerade inte som den skulle inne i rymdkapseln. Temperaturen skulle hållas vid 15 grader Celsius, men i stället blev det över 40, olidligt varmt för en hund.

Dessutom hade Lajka allvarliga stressymtom redan tidigt under resan. Kombinationen av stress och värme krävde hundens liv.

Enligt officiella uppgifter strax efter händelsen hade Lajka överlevt i en vecka, men det ändrades senare till några dagar.

Avslöjanden under 2000-talet ger vid handen att hunden i själva verket överlevde mindre än sju timmar.

Skällaren från gatan

Sitt namn till trots var Lajka inte en så kallad lajkahund. Hundtypen innefattar flera raser av jakthundar.

Lajka (på ryska: Лайка, namnet betyder ungefär ”skällaren”) var en blandrashund, och hon var inte precis född till sitt uppdrag.

Hunden Lajka på ett cigarrettpaket.
Lajka blev en nationalsymbol och idol. Den här bilden trycktes på cigarettpaket i Ryssland. Hunden Lajka på ett cigarrettpaket. Bild: imago/STL/ All Over Press Laika,lajka

Hon hittades på gatan i Moskva och valdes till uppgiften eftersom en gatuhund tänktes klara av de svåra förhållandena under rymduppdraget bättre än en husdjurshund.

Men förhållandena i rymden blev för svåra, även för en gatuhund.

Hon hann ändå åka några varv runt jorden, vilket var mer än någon annan hade klarat av dittills.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes