Hoppa till huvudinnehåll

Lampor i fyra nyanser av brunt

Hösten är här och de flesta av oss vill göra det mysigt hemma, gärna med hjälp av lite extra belysning. Men innan du köper nytt tycker jag att du ska kolla vad för slags bordslampor du har uppe på vinden eller undangöma i skåpen. Plocka fram dem och se nya möjligheter!

Om det är en brokig skara föremål du hittar är det ingen panik. Med en gemensam färg på prylarna kommer det att bli en harmonisk helhet. Och varför inte använda dig av färgen brun?

Förslag på saker som kan göras om:

  • bordslampor
  • vaser
  • krukor
  • porslinsfigurer

Du behöver också:

  • sprayfärg i brunt, koppar, kanske även i guld
  • hobbyfärg brun
  • kalkfärg brun
  • målartejp
  • penslar
  • gamla tidningar eller skyddspapper på rulle
  • Den brokiga skaran samlar sig

    Börja med att torka damm och smuts av föremålen. Plocka bort lampskärmar du inte ska använda, behåll metallstommar som kan bli nya skärmar.

    Skydda sladdar och kontakter på lampfötter som skall spraymålas genom att tejpa in dem.

    Bred gärna ut skyddspappret utomhus och placera lampfötterna och eventuella prydnadsföremål på pappret. Spraya i omgångar och låt torka emellan.

    Jag hade en gammal rokokoinspirerad lampfot i porslin som jag valde att måla med kalkfärg. Kalkfärgen fastnar på de flesta ytor och ger en skön matt känsla när den torkat. Måla i flera omgångar och låt torka emellan.

    Jag passade på att göra en lampskärm med en gammal plastskärm som bas. Till den använde jag lite styvare papper, som nästan ser ut som läder. Använd den gamla skärmen som mall och rita av på skisspapper.

    Det behövs någon extra centimeter i vardera änden så det är möjligt att limma ihop och kanske formklippa en kant. Testa dig fram på skisspappret och se hur formen utvecklas.

    Byt gärna lamporna också. Det finns otroligt stor variation i butikerna och storleken på lampan kan förändra hela intrycket.

    Placera de uppfräschade lamporna i grupp, knäpp på lyset och mys!

    Olika nyanser av brunt i krukor och lampfot
    Olika nyanser av brunt i krukor och lampfot Bild: Yle/Esa Saari Strömsö (tv-program),Gör-det-själv,målarkonst,porslin
  • Nykarleby investerar stort i vård och utbildning

    Det blir en ny HVC-mottagning, broförnyelse och skolpengar.

    Drygt 12 miljoner kommer Nykarleby att investera under de kommande två åren. Under gårdagens styrelsemöte önskade man också att NTM-centralen inte tvångsfredar ön Jöusan.

  • Hangö vattentorn i skick igen

    Saneringsarbetena som drog ut på tiden är nu färdiga.

    Saneringen av vattentornet i Hangö är nu färdig och vattenbehållaren har tagits i bruk. Svårigheter med täthetsproven gjorde att arbetena drog ut på tiden.

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • Friterade piroger på brödkanter och lammkorv

    Snacks för oväntat besök.

    Ta fram salta piroger ur frysen och fritera direkt. Mycket behändigt när man får gäster och vill ha något nylagat och gott. Frisk och syrlig äppeldipp går också bra att frysa.

  • Strömsö Mild - brygg ditt eget öl

    Att brygga öl hemma är inte så komplicerat!

    Att brygga öl hemma är inte så komplicerat som man skulle kunna tro. Ingredienserna är få och man klarar sig långt med en bra termometer, en stor kastrull och ett visst mått av noggrannhet.

  • Ketchup - såsernas sås

    "Ketchup har inte alltid lagats av tomater."

    Ketchup är en ostasiatisk kryddsås som under årens lopp anpassats till västerländsk smak genom stora mängder socker och vinäger. 1876 lanserades tomatketchupen som förändrade såsens popularitet för evigt.

  • Senap - en exklusiv krydda

    om senap

    Idag smetar vi senap på julskinkan, korven eller trycker en sträng ner i ärtsoppan utan att dess mer reflektera över att det faktiskt tog ett bra tag innan denna krydda nådde vanligt folk. Den industriella tillverkningen började först på 1920-talet och det var ytterligare några årtionden senare, med korvkioskerna, som kombinationen korv och senap blev ett måste.

  • Marije Vogelzang är formgivaren som ger ätandet mening

    Marije Vogelzang är världens första eating designer.

    Vi har alla ett ansvar för att försöka påverka det samhälle vi lever i och människorna runt omkring oss på ett positivt sätt. Så kan man sammanfatta den holländska formgivaren Marije Vogelzangs installationer och performancer kring ätandet som handling och ritual.

  • Framtiden blir grå och fylld med luft

    "I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism

    När tiderna är sämre och vi känner oss pressade söker vi trygghet i det bekanta, till exempel husmanskost. När vi är tillfreds kräver vi nya, spektakulära matupplevelser. Den brittiske framtidsforskaren Morgaine Gaye försöker skapa prognoser för vad vi kommer att äta och hur vi vill uppleva ätandet i framtiden.

  • Köttallergi av fästingbett allt vanligare

    Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

    Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

  • Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

Nyligen publicerat - Mat och fritid

  • Mjukgörande bivaxolja

    Busenkelt att göra själv!

    Ute i kylan i isande vind, ta olja, en klick, som skydd för din kind.

  • Strömsö Mild - brygg ditt eget öl

    Att brygga öl hemma är inte så komplicerat!

    Att brygga öl hemma är inte så komplicerat som man skulle kunna tro. Ingredienserna är få och man klarar sig långt med en bra termometer, en stor kastrull och ett visst mått av noggrannhet.

  • Friterade piroger på brödkanter och lammkorv

    Snacks för oväntat besök.

    Ta fram salta piroger ur frysen och fritera direkt. Mycket behändigt när man får gäster och vill ha något nylagat och gott. Frisk och syrlig äppeldipp går också bra att frysa.

  • Fixa egna mönster på ljus

    Med ljusfärg kan du måla egna mönster på många olika sätt.

    Lee ger tips på hur du kan dekorera ljus med ljusfärg och skapa egna mönster på flera olika sätt.

  • "Luciatiden öppnade mina ögon"

    Heidi Björstäkt var Finlands Lucia 1997.

    Under november är både Folkhälsans luciainsamling och röstningen om Finlands lucia 2017 i full gång. Vi frågade några tidigare lucior hur de minns sin tid som Finlands lucia.

  • Utmaning: Dejta så mycket som möjligt

    Hur gick det då Michaela von Kügelgen testade powerdejting?

    Singlarna blir bara fler och fler i hela västvärlden, och här i Finland lever en miljon ensamma. Studier visar ändå att så gott som alla skulle vilja hitta någon att dela sitt liv med. En av dem är författaren och bloggaren Michaela von Kügelgen, som därför utmanade sig själv med att powerdejta under en vecka.

  • Skapa din egen himmel

    Sy en soffhimmel av tygbitar.

    Lee och Elin syr en tyghimmel att ha ovanför soffan eller sängen. Ett stort tygstycke av olika lappar ger en mysig vrå i hemmet.

  • Nyckeln till lyckad mjölksyrning är 2% salt

    Alla vegetabilier går att syra!

    Mjölksyrebakterier är salttåliga vilket gör att de enkelt konkurrerar ut skadliga bakterier. Alla vegetabilier går att syra, nyckeln till framgång är 2% salt.

  • Ahmed Hassan: Utan finska, inget jobb

    Att integrera sig på svenska i Helsingforstrakten är svårt.

    Företagaren Ahmed Hassan är född i Somalia och integrerad på svenska i Helsingfors. Trots att han uppskattar delaktigheten i den finlandssvenska och nordiska kulturen, finns det också nackdelar med att ha lärt sig svenska först. Du måste kunna finska för att få jobb.