Hoppa till huvudinnehåll

Lantråd: Besvärande att Åland Post är under utredning

Ålands post.
Ålands post. Bild: Markku Ojala/All Over Press Mariehamn,åland post

Efter tullens tillslag i tisdags är Åland Post nu det andra landskapsägda bolaget tillsammans med PAF som är under utredning, något som lantråd Katrin Sjögren tycker är allvarligt.

Ledningen för Åland Post misstänks för en rad brott som har med smuggling av läkemedel och dopning att göra.

-Det är besvärande att Åland Post är under utredning, säger lantråd Katrin Sjögren.

På frågan om det här kan vara en indikation på att landskapsregeringen inte har tillräckligt bra kontroll över sina bolag svarar lantrådet att de tillsatta styrelserna har ett eget ansvar.

Hon tillägger ändå att det yttersta ansvaret ligger hos landskapsregeringen.

Trots att både Åland Post och PAF är under polisutredning säger lantrådet att hon i nuläget inte har anledning att misstro någon av styrelserna.

Åländska Penningautomatföreningen PAF:s spelmaterial.
Även PAF är under utredning, bolaget misstänks för penningtvätt. Åländska Penningautomatföreningen PAF:s spelmaterial. Bild: Yle penningspel,penningautomatföreningen

PAF och bolagets tidigare vd Anders Ingves står åtalade för penningtvätt. Det misstänkta brottet ska ha skett åren 2009 till 2012.

Information efterlyses

Lantrådet vill vänta tills utredningen kring Åland Post är klar innan hon svarar på vilka åtgärder som kan vidtas, och hon vill inte spekulera om det här skadar förtroendet för landskapsregeringen.

Landskapsregeringen ska inte ha fått några som helst signaler om att det fanns en pågående utredning mot Åland Post.

För tillfället har tullen inte heller kontaktat landskapsregeringen, och precis som Ålands finansminister Mats Perämaa vill lantrådet gärna ha en förklaring.

– Landskapsregeringen vill vid lämpligt tillfälle ha en förklaring och motivering till hur man agerade vid själva insatsen, säger Katrin Sjögren.

Katrin Sjögren står och pratar vid en dator
Lantråd Katrin Sjögren. Katrin Sjögren står och pratar vid en dator Bild: Ålands Radio & TV/Cecilia Ekströmer Åland,Lantråd,Katrin Sjögren

Från Åland Posts sida är det fortsatt tyst.

Vd Henrik Lundberg har efter gårdagens förhör yppandeförbud och styrelseordförande Nils Lampi säger i kontakt med Ålands Radio att han inte vill kommentera saken.

Text: Sara Lindroos/Ålands radio

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes