Hoppa till huvudinnehåll

Lilly Thomander har skapat Kimitoöns nya bakverk

Kimitoöns nya bakverk. Bakelsen är rund och droppformad med en vit glans.
Kimitoöns nya bakverk. Kimitoöns nya bakverk. Bakelsen är rund och droppformad med en vit glans. Bild: Kimitoöns kommun. Kimitoön (kommun),Bakelse,bakverk,kimitoöns bakelse

Vinnaren av Kimitoöns bakverkstävling är Lilly Thomanders bakelse "Äppel, dill och honung". Hennes bakverk föll hela juryn i smaken med ett krispigt men mjukt tuggmotstånd.

Inspirationen till bakelsen fick Thomander av ihopslagningen av de tre gamla kommunerna, Kimito, Västanfjärd och Dragsfjärd, till en gemensam, ny skärgårdskommun.

Äpplena till bakelsen kommer från Charlottas trädgård i Västanfjärd, dillen kommer från Rosendal i Dragsfjärd och honungen är Pekka Salminens och Lea Räisänens ekologiska skärgårdshonung från Kimito.

Lilly Thomander lämnar in sitt bidrag till Hanna Mehtonen-Rinne och Cathina Wretdal-Lindström på bildningskansliet.
Lilly Thomander (till vänster) lämnar in sitt bidrag till Hanna Mehtonen-Rinne och Cathina Wretdal-Lindström på bildningskansliet. Lilly Thomander lämnar in sitt bidrag till Hanna Mehtonen-Rinne och Cathina Wretdal-Lindström på bildningskansliet. Bild: Yle/Lina Frisk Kimitoön (kommun),bakverk,Äppel, dill och honung

- Jag ville tillverka en bakelse som är lite annorlunda och nytänkande, en bakelse som inte alla förväntar sig. Jag känner att här på Kimitoön får man vara sig själv och förverkliga sina drömmar. Ingredienserna är traditionella produkter från ön, men att kombinera dem så här är nytt, säger Thomander.

Bakelsen är rund och droppformad med en vit glans. Enligt Thomander ville hon hålla utseendet stilrent, så som hon även upplever skärgården på Kimitoön.

- Den är blå och vit för att hylla Finlands 100-års självständighet, förklarar Thomander.

Juryn imponerad

Juryns medlemmar Hans Ginlund och Tony Holtegaard berömmer bakelsen och tycker att det är ett bakverk som kan bakas av såväl proffs som hemmabagare.

- Receptet ser inte så enkelt ut, men då man väl vågar prova på det kommer det nog att gå som en dans, säger Holtegaard.

Kimitoöns nya bakverk. Bakelsen är rund och droppformad med en vit glans.
Kimitoöns nya bakverk. Bakelsen är rund och droppformad med en vit glans. Bild: Kimitoöns kommun. Kimitoön (kommun),kimitoöns bakverk

På kommunen hoppas man att bakelsen kommer att stå på mångas kaffebord i december, då den nationella blåvita kaffestunden firas den 5 december klockan 14.

Tanken med kaffestunden är en stund av gemenskap, och det var också den blåvita kaffestunden som inspirerade till att efterlysa Kimitoöns eget bakverk.

- Nu har vi en egen bakelse, utropar Cathina Wretdal-Lindström från kommunen och hoppas att många vågar prova på receptet, som nu är offentligt.

Stor variation bland bidragen

Juryn vill även dela ut ett hedersomnämnande i tävlingen. Det går till tävlingens yngsta deltagare Veronika Laurén, som har skapat "Veronikas bakelse”.

Veronika Lauréns bakelse.
Veronika Lauréns bakelse. Veronika Lauréns bakelse. Bild: Kimitoöns kommun. Kimitoön (kommun)

Kaktävlingen på Kimitoön fick in 7 bakverk inom utsatt tid. Den yngsta bagaren som deltog var 11 år och den äldsta var 85 år. Bland de tävlande verken fanns muffins, tårta, bakelse och kaka i långpanna.

Alla bakverk hade en berättelse om hur bakverket anknyter till Kimitoön. De flesta hade använt sig av lokala råvaror i sitt bakverk. Äpplet var en återkommande ingrediens i mångas bakverk.

Receptet: “Äppel, dill och honung”

Recept ca 15 bakelser

Äppelbotten
100 gram rumstempererat smör
1½ dl socker
2 st ägg
2 dl Kimito Kvarns Vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ dl mjölk
2 st äpplen

Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning. Blanda mjöl och bakpulver, sikta ner i smeten växelvis med mjölken. Bred ut smeten på en långpanna (ca. 20x30 cm) klädd med bakplåtspapper. Kärna äpplena och skär dem i små tärningar. Tryck ner tärningarna i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20-30 min på 200 grader. Låt svalna.
Stansa ut i sådan storlek att dom sedan går in i bakelse-silikonformen utan att röra i kanterna.

Äppelgelé med dill
200 gram äppelpuré
55 gram socker
6 gram gelatinblad, blötlagda
1 st stort eller 2 st små syrliga äpplen
7 gram (ca ½ kruka) dill, hackad

Tärna äpplena i små bitar. Koka upp puré och socker i en kastrull. Tillsätt gelatinbladen och rör om tills dom smultit. Tillsätt dillen. Lägg äppeltärningarna i små silikonformar (som senare går in i bakelsens form) och häll över purén så att den är ca 1 cm tjock. Frys in.

Honungscrunch
120 gram mandelpraliné
30 gram honung
3 gram salt

Smält praliné och honung i mikro. Tillsätt saltet. Bred ut tunt på plåt och stansa ut i sådan storlek att de ryms innanför bakelsens silikonform. Låt stelna i kyl eller frys.

Kvargmousse
250 gram kvarg
20 gram citronsaft & zest
300 gram lättvispad grädde
7 gram gelatinblad, blötlagda
40 gram äggula
90 gram socker
½ vaniljstång, halverad
30 gram vatten

Vispa upp äggula på högsta växeln. Koka upp socker, vaniljstång och vatten till 121 grader. Ta upp vaniljstången. Häll sockerkoket över äggulan medan du vispar på medelhastighet, fortsätt vispa tills det kallnar.

Tillsätt citronen i kvargen. Smält gelatinet och vispa ner i äggblandningen. Vänd i kvargen och till sist grädden.

Montering: Ta fram silikonformen till bakelserna och se till att den är riktigt ren. Fyll ¾ av silikonformen med mousse, lägg i äppelgelén, lägg en liten klick mousse, lägg sedan i honungscrunchen, lägg igen en liten klick mousse och tryck till sist ner bottnen. Jämna ut överflödig mousse med en palett. Frys in ca ½-1 dygn.

Glasyr
130 gram vatten
200 gram socker
200 gram glykos (druvsocker)
143 gram kondenserad mjölk
18 gram gelatinblad, blötlagda
216 gram vit choklad

Koka upp vatten, socker och glykos. Tillsätt den kondenserade mjölken och gelatinbladen. Häll genom finmaskig sil över den vita chokladen. Mixa ihop, kyl ner till arbetstemperaturen 30 grader.
Ta en liten del av glasyren åt sidan och färga den blå.

Ta fram bakelserna ur frysen och ta dem ur silikonformarna, glasera genast med glasyren genom att placera bakelserna på galler och hälla över glasyren så att den rinner ner snyggt på kanterna. Strecka över med blå glasyr enligt önskemål. Ta bort från gallret och lägg på önskat underlag. Dekorera.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland