Hoppa till huvudinnehåll

Nytt skolförslag i Raseborg: Spara Västerby skola men stäng Klinkbacka och Snappertuna

Bild av Västerby skola i vinterskrud.
Enligt förslaget ska Västerby skola vara kvar. Bild av Västerby skola i vinterskrud. Bild: Yle/Robin Lindberg västerby skola

Västerby skola i Ekenäs kan fortsätta men Klinkbackan koulu i Åminnefors i Pojo och Snappertuna skola borde stänga. Det är tjänstemännens förslag till stadsstyrelsen i Raseborg på måndag (6.11).

Styrelsen föreslår hur stadsfullmäktige borde svara på invånarinitiativet där 3 000raseborgare krävde att besluten om skolnedläggningar granskas på nytt. Undertecknarna ville att byskolorna får leva kvar.

Ska medföra sänkta kostnader

Det nya förslaget är att endast två av de tidigare föreslagna tre skolorna stänger.

Snappertuna skola.
Tunabo daghem kan komma att flytta till skolhuset i Snappertuna. Snappertuna skola. Bild: Yle/Minna Almark Raseborgs ekonomiska region,Snappertuna,snappertuna skola

En stängning av Snappertuna skola och Klinkbackan koulu är enligt tjänstemännen fullt möjlig. Att stänga de två skolorna medför sänkta driftskostnader på cirka 400 000 euro per år.

Elevunderlaget i de två grannskolorna i Österby och Västerby har ökat så att en sammanslagning inte är möjlig.

Motiveringen till att Västerby skola inte ska stänga är att elevunderlaget i de två grannskolorna i Österby och Västerby har ökat så att en sammanslagning inte är möjlig. Det skulle bli för trångt i den mottagande skolan i Österby.

Tunabo till Snappertuna skolhus?

Vidare kunde man enligt tjänstemännen spara en mindre summa genom att flytta Tunabo daghems verksamhet in i Snappertuna skolas fastighet.

Tjänstemännen noterar också att om skolhusen säljs, kan priset vara så lågt att det skapar ett minus i kassan.

"Staden måste spara"

Hur som helst poängterar tjänstemännen att stadens mål är det som fullmäktige har beslutat om - det vill säga ekonomisk effektivering.

Det är stadsfullmäktige som har sista ordet när det gäller invånarinitiavet. Stadsfullmäktige föreslås ge sitt svar till initiativet på sitt möte i början av december.

Bildningsdirektör Robert Nyman i Raseborg.
Bildningsdirektör Robert Nyman har berett ärendet. Bildningsdirektör Robert Nyman i Raseborg. Bild: Yle / Jonas Sundström robert nyman

Det är bildningsdirektören i Raseborg Robert Nyman som har berett ärendet för stadsstyrelsen. På styrelsemötet är det som alltid stadsdirektören Ragnar Lundqvist som föredrar ärendet, det vill säga presenterar det för politikerna.

Socialdemokraterna mot skolnedläggningar

Den näst största gruppen i Raseborgs stadsfullmäktige, socialdemokraterna, motsätter sig skolnedläggningar. Det meddelade gruppen på fredagseftermiddagen (3.11) redan innan föredragningslistan fanns på stadens webbplats.

Sossegruppen anser bland annat att skolnedläggningar inte gynnar en stad som måste locka fler invånare.

Det är illa att rektorerna inte har kunnat ge klara besked om skolornas framtid till folk som har tagit kontakt och funderat på flytt till Raseborg, säger gruppen.

Största partiet i Raseborg är SFP som med sina 22 platser har egen majoritet i fullmäktige. Socialdemokraterna har 13 platser.

Tillägg 3.11.2017 klockan 21.25:
Här kan du läsa hela beredningen (22 sidor) till stadsstyrelsen 6.11. Det nya börjar från sida 12.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland