Hoppa till huvudinnehåll

Också kvinnor kan vara våldsamma - modersmyten kan vara ett hinder för att söka hjälp

Barn som gömmer sig mot en vägg
Kvinnors våld riktar sig ofta mot deras barn eller partner. Barn som gömmer sig mot en vägg Bild: Yle/Juha-Pekka Inkinen Rädslan för brott,socialen

Kvinnors våld mot sina barn och sina partners är något vi fortfarande har svårt att tala om i Finland i dag. Ämnet är så tabu att de kvinnor som söker hjälp mot våld och våldstankar till och med kan ha svårt att bli tagna på allvar.

Den nyöppnade sajten naisenväkivalta.fi innehåller information om kvinnors våld och de former de kan ta sig uttryck i, men också konkret hjälp för de kvinnor som har brukat våld eller har våldstankar.

Maria Akademin som öppnat tjänsten har redan länge jobbat med att förebygga kvinnors våld och har bland annat en jourtelefon som kvinnor kan ringa.

Det ligger så mycket skam och skuld bakom våldet, i synnerhet när det riktas mot barn

Nu hoppas man att sajten ska sänka tröskeln ytterligare för kvinnor att söka hjälp. I dag är det nämligen fortfarande svårt att ta steget, säger psykolog Maria Lindroos på Maria Akademin:

- Det ligger så mycket skam och skuld bakom våldet, i synnerhet när det riktas mot barn men annars också - man tänker inte att kvinnan kan vara våldsam.

Modersmyt och kvinnoglansbild hinder för hjälp

När sajten lanserades på onsdag var det många personer med olika yrken inom socialbranschen på plats: från barnskyddet, polisen, forskarsidan och intresseorganisationer.

De välkomnade alla den nya sajten eftersom de så väl känner igen problemet med att kvinnors våld lätt tystas ner.

Under diskussionen som uppstod under lanseringen återkom flera av dem till modersmyten vi upprätthåller i Finland, och glansbilden av den starka, goda kvinnan. Kvinnan som inte får visa upp hatkänslor och våldstankar.

Vi har en stark bild av att mamman är den som skyddar liv och upprätthåller liv

- Vi har en stark bild av att mamman är den som skyddar liv och upprätthåller liv, säger forskare Emmi Lattu.

För sin avhandling om kvinnors våld (Naisen tekemä väkivalta) har hon intervjuat både kvinnor som avtjänat straff för sina våldsbrott och kvinnor hon kommit i kontakt med via mödrarådgivningen. Flera av kvinnorna har berättat att de har haft svårt att få hjälp.

- Det är helt klart att proffsen saknar en modell för att hantera de här fallen, säger Lattu. Det skulle vara viktigt att de får veta att det finns hjälp att få, att de inte behöver vara våldsamma livet ut.

Trestegsprogram via webben

Maria Akademins nya sajt ska vara en lågtröskeltjänst. Sajten jobbar med ett trestegsprogram för att hjälpa kvinnor att motarbeta våldet: de får tillgång till en anonym chat, individuellt samtalsstöd och sedan kamratstödsträffar med professionella ledare, över nätet.

Att hjälpen finns på webben innebär att den är tillgänglig i hela landet. Nästa år ska den lanseras också på svenska. Hjälp på svenska kan ändå fås redan i dag, via telefonjouren. I år har 170 stycken samtal kommit in och de som ringer har varit våldsamma eller haft tankar om att vara det, på olika sätt.

- Vi talar både om psykiskt våld och fysiskt våld, säger psykolog Maria Lindroos. Grovt sagt hälften av de som kontaktar oss så hälften riktar våldet mot barn, hälften mot partnern.

Det kan vara hemskt olika, kvinnor kan skrika och härja eller också rikta våldstankarna mot sig själva

- Det kan vara hemskt olika, kvinnor kan skrika och härja eller också rikta våldstankarna mot sig själva, vi ser hemskt brett på våldsfenomenet.

Lindroos hoppas nu att också professionella ska ta till sig information om kvinnors våld, så att de bättre kan stöda de kvinnor som behöver hjälp. Maria Akademin utbildar också professionella för att bemöta och förebygga våld.

Och den kvinna som funderar på var gränsen för våld går uppmanar hon att ha låg tröskel för att ta tag i saken. Ofta söker man hjälp först när ett läge har eskalerat.

Till exempel det där barnet som inte vill klä på sig vinteroverallen när man ska ut

- Till exempel det där barnet som inte vill klä på sig vinteroverallen när man ska ut. Då kan man klä på den med våld eller utan våld.

- Känslorna i sig hör till saken, det är viktiga känslor som också sätter gränser för barnen. Men sen om man blir rädd att det ska hända något så tänker jag att tröskeln att söka hjälp ska vara låg.

Läs mera:

Kvinnor våldsammare än vi tror

Kvinnors våldsamhet underskattas vanligen rejält. Det kvinnliga våldet blir dessutom grövre och påminner allt mer om manliga. Dessutom tar allt fler unga kvinnor till grovt våld.

Läs också