Hoppa till huvudinnehåll

Ovanligt mångas ögon har infekterats av adenovirus

Adenovirus gör ofta ögonen röda.
Adenovirus gör ofta ögonen röda. Bild: yle infektionssjukdomar,adenovirusinfektioner,adenovirus

Ovanligt många fall av allvarlig ögoninfektion orsakad av adenovirus har diagnosticerats på ögonkliniken vid Helsingfors och sjukvårdsdistrikt HNS i höst.

Vid ögonkliniken beskriver man läget som helt exceptionellt; under en dryg vecka har över 40 adenovirusinfektioner som kräver specialsjukvård påträffats.

Patienterna utgör en brokig skara; bland dem finns allt från spädbarn till äldre personer.

Under normala år brukar man under perioden oktober till mars få in några enstaka patienter med allvarlig adenovirusinfektion i ögats bindväv.

- Nu förekommer en helt annan mängd aggressiva former än förr. Dessa adenovirus snurrar på arbetsplatser, i bussar och offentliga utrymmen, säger överläkare Marita Uusitalo till Yle Uutiset.

Sjukhuskorridor.
Sjukhuskorridor. Bild: Mostphotos sjukhus,läkare,sjukvård

Ingen har mist synen och infektionen har lugnat ner sig efter några veckor.

- Det finns ingen orsak till panik fast det inte finns något läkemedel, säger Uusitalo.

Läget normalt i Österbotten

Vid HNS utreder man som bäst om höstens virus muterat på något sätt. Det utreds också om motsvarande epidemi påträffats på andra håll i Finland.

Yle Nyheter kontaktade ögonpolikliniken vid Vasa centralsjukhus för att fråga om det förekommer en liknande epidemi inom sjukvårdsdistriktets österbottniska kommuner.

- Nej, åtminstone har inte vi fått in fler patienter än normalt med sådan adenovirusinfektion som kräver specialsjukvård, säger konsulterande ögonläkare Sampsa Lind vid VCS ögonenhet.

Lind påpekar dock att han inte kan säga något om läget vid de olika hälsocentralerna inom sjukvårdsdistriktet.

Viruset överlever två veckor på olika ytor

De allvarliga formerna av ögoninfektion är betydligt ovanligare; de flesta som smittas av viruset får endast en lindrig infektion. De som bär på viruset kan sprida smittan utan att veta om det.

Om en adenovirussmittad person exempelvis gnuggar sig i ögonen och därefter vidrör tangentbordet kan viruset leva upp till två veckor på underlaget.

Det finns inget läkemedel mot viruset, men vanligtvis brukar det ge med sig på några veckor. Ibland behandlas patienten lokalt med antiobiotika för att inte utveckla bakterieinfektion.

Allvarliga symptom kräver läkarvård

Den som ådragit sig en lindrig adenovirusinfektion kan sköta om sina ögon hemma. Fuktgivande droppar brukar kännas bra och ögonen ska sköljas med vatten dagligen.

Händer som tvättas med tvål, under en vattenkran.
Händer som tvättas med tvål, under en vattenkran. Bild: Yle/Pekka Kauranen lavoar

Det är viktigt att tvätta händerna varje gång man vidrört ögonen, gärna med desinficerande medel. Det är bra att byta örngott och handduk varje dag - på det sättet skyddar man sina familjemedlemmar från smitta.

Överläkare Uusitalo säger att man inte behöver uppsöka läkare för säkerhets skull eftersom allvarliga infektioner är lätta att känna igen.

– Vid allvarlig infektion ser ögonen ut som körbärstomater. De är ömma och känsliga och det kan förekomma blodutgjutelser under ögonlocken, säger Uusitalo.

Texten är en omarbetad version av en artikel av Ulla Malminen/Yle Uutiset