Hoppa till huvudinnehåll

Spanien utfärdar arresteringsorder för katalanska ledare i Belgien

Carles Puigdemont.
Spanien vill att Belgien griper den avsatta regionpresidenten Carles Puigdemont och fyra av hans ministrar som flydde till Bryssel Carles Puigdemont. Bild: EPA-EFE/Quique Garcia Carles Puigdemont,Katalonien

En spansk domare väntas utfärda en internationell arresteringsorder för Kataloniens avsatta regionpresident Carles Puigdemont och fyra av ministrarna i hans regering som flydde till Belgien.

Domaren Carmen Lamela som leder utredningen kommer att utfärda arresteringsordern "någon gång under fredagens lopp" säger en anonym regeringskälla.

Samma domare beslöt på torsdagen att häkta åtta avsatta katalanska ministrar med motiveringen att de kan fly från landet om de inte fängslas.

- Låt oss minnas att en del av de åtalade redan har rest till andra länder, för att undvika möjliga bestraffningar sade Lamela då hon motiverade sitt beslut.

Puigdemont och de fyra ministrarna flög i början av veckan till Bryssel och de befinner sig fortfarande i Belgien.

Eventuell utlämning överklagas

Puigdemonts belgiska advokat Paul Bekaert sager att hans klient har informerat honom om att "en arresteringsorder har utfärdats mot honom och fyra ministrar som befinner sig i Belgien."

Om eller när separatistledarna grips så väntas Spanien kräva att de utlämnas till spanska myndigheter.

Advokaten Paul Bekaert understryker att det är en lokal domare som beslutar om utlämning och inte den belgiska regeringen.

Puigdemont kommer att överklaga ett eventuellt beslut om utlämning, säger hans advokat.

Hundratals människor samlades utanför en specialdomstol i Madrid när katalanska separatistledare skulle förhöras
Hundratals människor samlades utanför en specialdomstol i Madrid där katalanska separatistledare förhördes Hundratals människor samlades utanför en specialdomstol i Madrid när katalanska separatistledare skulle förhöras Bild: EPA-EFE/JAVIER ETXEZARRETA Spanien,Katalonien

Ingen rättvis behandling

Puigdemont sade vid en presskonferens i Bryssel att han inte kan räkna med en rättvis rättegång i Spanien och att han är redo att samarbeta med belgisk polis om den vill förhöra honom.

Åtta avsatta katalanska ministrar häktades i Madrid i går då de de vägrade att svara på frågor i en specialdomstol.

Spanska domare vill förhöra sammanlagt 20 avsatta katalanska ministrar och parlamentsledamöter som deltog i besluten om en folkomröstning om självständighet och som därefter röstade för Kataloniens självständighetsdeklaration.

Ministrarna åtalas för uppror mot staten, uppvigling till uppror och missbruk av offentliga medel vilket kan bestraffas med upp till 30 års fängelse.

Det är också möjligt att brottsrubriceringen förändras till försök till uppror - I så fall skulle de åtalade riskera högst sju och ett halv års fängelse.

Källor: AFP, Reuters

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes